ENTRADA EN VIGOR DE L'ORDENANÇA D'ANIMALS

El metro obre demà les portes als gossos, menys en hores punta

Barcelona desplega la nova normativa sobre tinença d'animals

No serà obligatori lligar les mascotes fins al 2016, quan hi hagi més pipicans

Un gos i la seva mestressa simulen sortir del metro, a la parada de Lesseps de la L-3, l’octubre del 2013, quan es va anunciar la mesura.

Un gos i la seva mestressa simulen sortir del metro, a la parada de Lesseps de la L-3, l’octubre del 2013, quan es va anunciar la mesura. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / BARCELONA

Els lectors que envien les seves cartes a la secció Entre Tots d'aquest diari masteguen i viuen la informació en primera persona, amb tota la passió que, per qüestions de rigor, el periodista ha d'evitar. L'ordenança d'animals ha deixat alguns exemples aquests últims dies, amb ciutadans en contra que les mascotes entrin al metro i altres a favor que tinguin accés al suburbà. Demà és el primer dia en què els gossos poden utilitzar el subterrani. També s'estrena l'actualització de l'ordenança d'animals, encara que ho farà a mig gas, ja que el seu punt estrella, l'obligació de portar sempre lligat el millor amic de l'home, entrarà en vigor d'aquí un any i mig.

El paper del gos en la via pública sempre ha generat divisió i polèmica. No pels gossos en si, sinó per l'incivisme d'alguns dels seus amos, que se'ls en fum el dany estètic i sanitari de tot el que evacua el seu animal. D'això en són perfectament conscients els pares amb nens petits. Les criatures s'asseuen en cantonades orinades, no veuen el cagarro dipositat al costat del gronxador i col·loquen la seva cara a l'altura del morro d'enormes exemplars. No hi ha, en això estan tots d'acord, gossos mal educats, sinó propietaris poc o gens civilitzats.

La norma que la Guàrdia Urbana haurà de començar a aplicar avui a mitjanit ha estat un dels projectes municipals que més consens ha generat durant tot el mandat. Es va aprovar amb el vot a favor de CiU, PSC i ERC, l'abstenció d'ICV-EUiA i el posicionament en contra del PP, indignat pel veto a les corrides de toros. El reglament substitueix el que estava en vigor des del 2003, però no serà fins d'aquí 18 mesos quan s'apliqui al 100%. L'ajuntament aplica aquesta moratòria a l'obligatorietat de portar el gos sempre lligat perquè admet que la ciutat no disposa de prou espais propis per a aquests animals. L'objectiu és que tots els districtes tinguin com a mínim un gran parc perquè puguin córrer en llibertat. Barcelona compta actualment amb 103 espais reservats que sumen 30.000 metres quadrats, del tot insuficients, segons consideren els animalistes, perquè els gossos puguin jugar sense la pressió de la corretja.

Encara que és una estampa molt habitual, la norma anterior ja prohibia que els gossos anessin solts pels parcs urbans, llevat dels tancats i dissenyats per a aquest efecte, pipicans allunyats de les zones infantils. Pel que fa a les sancions, CiU va cedir a les exigències dels animalistes, i dels 3.000 euros de multa màxima es va passar als 600.

AMB MORRIÓ AL VAGÓ / Demà sí que serà el primer dia que es veuran gossos viatjant al metro. Hauran d'anar lligats i amb morrió, i en cap cas podran utilitzar el subterrani en hores punta. Barcelona es posarà així al nivell de ciutats com Berlín, Ginebra o Amsterdam, on és habitual compartir vagó amb animals de companyia. La mesura només s'aplica per a les línies de TMB, ja que tant Renfe com FGC ja permeten que les mascotes utilitzin el ferrocarril, amb limitacions molt semblants a les que ara posa en marxa l'empresa pública de transport.

Notícies relacionades

L'ordenança, que va ser aprovada en el ple de juliol, busca donar més garanties per al benestar dels animals, però ho fa amb normes molt difícils de controlar, com per exemple la prohibició de tenir els gossos lligats durant més de dues hores, o a casa durant més de tres dies consecutius. Això implicaria un seguiment personalitzat per part de la Urbana que s'endevina impossible.

En aquests últims dies, les lectores Pilar Saló i Marta Sabaté, entre d'altres, han tingut l'amabilitat de compartir amb aquest diari la seva opinió sobre l'assumpte amb les seves respectives cartes. Saló va expressar una aïrada queixa sobre la presència de gossos per tot arreu. Li va respondre Sabaté, amb una encesa defensa dels drets dels animals. En tots dos escrits, encara que el missatge era l'oposat, es deixava entreveure una mateixa reclamació a l'ajuntament: està bé que s'ordeni la vida pública dels gossos, però perquè serveixi d'alguna cosa, cal que es faci complir la norma.