Tres dies de gravetat i llum

Les 30.000 entrades gratuïtes de les jornades de portes obertes de la Sagrada Família es van esgotar en menys de vuit hores Un vídeo mostra als visitants com s'anirà aixecant la basílica

Com serà la Sagrada Família cap al 2023. / periodico

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Vegeu el vídeo d'aquesta

notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat

Antoni Gaudí deia que la forma de les torres de la Sagrada Família, vertical i parabòlica, és la unió de la gravetat amb la llum. Els 10.000 visitants que ahir a la tarda van assistir a la primera de les tres jornades de portes obertes que es faran amb motiu de les festes de la Mercè les van poder contemplar de prop, a l'endinsar-se al bosc de columnes de pedra il·luminat pels acolorits finestrals i assistir a les projeccions d'un audiovisual inèdit que mostra com serà la sagristia de ponent quan estigui acabada a l'estiu del 2015 i el pòrtic de la façana de la Passió amb les seves 18 columnes de granit que sostindran 36 prismes hexagonals.

I fins i tot veure de quina manera creixerà la basílica des del 2015 fins al 2026, centenari de la mort de Gaudí, any en què, segons les previsions, s'acabaran les obres arquitectòniques. El que no mostra el vídeo són els edificis de vivendes que s'hauran d'enderrocar a prop de la façana de la Glòria, encara per construir, si prossegueix el projecte d'una gran plaça al carrer de Mallorca.

L'èxit de les jornades de portes obertes va quedar patent des del mateix dia que es va llançar l'oferta de 30.000 entrades gratuïtes a la web. «Es van acabar en menys de vuit hores», explica Jordi Faulí, arquitecte que dirigeix les obres amb un equip de 50 tècnics, entre els quals es troben 20 arquitectes més que treballen amb dedicació completa per a la construcció més magna empresa a Barcelona, des que el 1883 Gaudí va substituir l'arquitecte Francisco de Paula, un any després de col·locar la primera pedra.

Notícies relacionades

«Fins ara s'ha executat el 65% de les obres i en aquests moments la construcció de la sagristia de ponent, ubicada al carrer de Provença amb Sardenya, és un laboratori de proves per aixecar la torre de Jesús, la més alta del temple, amb 172,5 metres d'altura», assenyala Faulí, que en aquests moments ja assumeix una de les fases més importants de totes, la de la construcció de les sis torres centrals, que no finalitzarà abans del 2020.

L'èxit de visites de la Sagrada Família des que Benet XVI la va consagrar ha comportat més ingressos per a la fundació que gestiona l'obra, però també les protestes, com la d'aquest dimecres passat, per l'excés de turistes que transiten per la zona. «L'ajuntament hi ha de trobar una solució. Tot són aglomeracions», es queixa Lina Miñana, una veïna.