La protesta ciutadana

La Barceloneta en peu de guerra

Veïns del barri mariner es rebel·len a causa d'un estiu negre d'excessos per part del turisme juvenil de festa que pernocta en pisos sense llicència

Els veïns contra el turista de borratxera / MONICA PELLICCIA

5
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

Una vegada més, la foto val més que mil paraules. Diversos individus completament despullats en un súper de la Barceloneta (fent la compra no precisament de la setmana) enmig de riallades. Excessos, irreverència, incivisme i normatives passades per aigua, la de la platja, des d'on salten a les botigues moltes vegades amb el tors nu, en tanga o com els sembli. Però la nuesa total en la mediàtica imatge simbolitza ara la gota que fa vessar el got. O que el torna a fer vessar. La Barceloneta, que fa anys que es mobilitza episòdicament contra la invasió turística i en concret contra la del turisme juvenil de borratxera, ara ha dit prou amb més força. Ho van expressar al carrer dimarts a la nit, clamant contra el viatger incívic i davant els edificis amb pisos turístics problemàtics, i ho tornaran a fer aquesta nit i dissabte que ve, fins que l'ajuntament mogui fitxa de manera contundent.

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, va anunciar ahir «tolerància zero» i reforços policials en pro del civisme. Però als ulls del veí, la croada resulta tèbia quan des del 2011 el balanç d'expedients oberts a pisos turístics conflictius suma 113 (que no vol dir que siguin tancaments), mentre els afectats asseguren que l'oferta il·legal es compta a milers.

La manifestació espontània de dimarts es va produir després de diversos dies d'assemblees veïnals i molt malestar davant el que consideren «un empitjorament de la situació» que ha crispat els ànims. Alguns veïns feia dies que controlaven una agència immobiliària del carrer de l'Atlàntida que obria fins a més tard de les dues de la matinada per rebre clients de pisos turístics. Els residents ho van denunciar, encara que ahir Homs va replicar que l'empresa està autoritzada com a «oficina oberta al públic» i pot exercir en aquest horari. Però l'empipament no organitzat dels uns i dels altres veïns va derivar en una marxa per diversos punts calents. El nivell del visitant non grato va quedar retratat amb la seva reacció: tirar galledes d'aigua als manifestants, que es van mobilitzar en to de pau.

¿Què resulta insofrible per al veïnat? Fa anys que el turisme és omnipresent a la zona, però ara hi conflueixen diverses circumstàncies. La proliferació de pisos il·legals sense eradicar n'és la primera. Els veïns mantenen que són fins a 2.000, encara que la xifra sembla exagerada tenint en compte que el barri mariner té poc més de 16.000 veïns empadronats. El que és clar és que són molts més que els 72 que operen amb llicència. Alguns portals d'internet n'anuncien uns quants centenars a la zona. Homs va destacar ahir que s'han obert 113 expedients a pisos denunciats en quatre anys, encara que sense precisar quants d'aquests s'han arribat a clausurar. Va assegurar que «les denúncies han baixat molt des del 2010», «moment punta», quan CiU era a l'oposició i el PSC comandava la ciutat. Però els veïns afirmen que l'Administració no dóna sortida ràpida a les queixes i l'ajuntament replica que demostrar l'activitat és un procés lent.

Gresca i platja

Un altre element determinant és l'allau de turisme juvenil i de borratxera que hi ha a la zona. L'apartament turístic ben gestionat  genera poques molèsties a moltes zones de la ciutat i està copat pel turisme familiar, però a la Barceloneta, on algunes agències gestionen els pisos sense control del tipus de client, s'ha convertit en reclam de joves amb ganes de festa i de proximitat al litoral. No tots són iguals, però els que fan soroll són molt visibles i molestos. Es proveeixen a la zona i munten les seves gresques als pisos (molts situats a la planta baixa), al carrer i a les platges, com si el barri fos una localitat turística i de festa. Sense cap respecte.

Per rematar-ho, el barri ha anat degradant la seva oferta comercial amb la vista posada en el negoci ràpid i el viatger. Nous empresaris han aterrat a la zona a cop de talonari i amb ganes de diner fàcil: menjar ràpid, basars, colmados d'horari nocturn atrinxerats d'alcohol i restaurants enfocats al turisme, que encara que a vegades no canvien de nom sí que han rellevat el seu amo i la seva filosofia.

El malestar ha fet que aquesta vegada no sigui una associació de veïns la que llanci el crit de guerra, sinó munts d'afectats de manera particular. Sergio Arnas n'és un. Veí de tota la vida del barri, ha passat a l'acció. «Cada vegada veiem més pisos ocupats per turistes, més colmados, més botigues de motos i bicis per a turistes. És un Lloret però a la Barceloneta», es lamenta. I recalca que de dia són «tolerants», però que a la nit «el barri ja no pot més». Joves bevent i orinant al carrer, passejant-se mig despullats des de la platja, sortint als balcons i cornises amb l'ampolla a la mà, i molta brutícia l'endemà al matí formen part del panorama quotidià d'estiu.

La combativa associació L'Òstia també se suma a la protesta alertant que «el desfasament ha arribat al màxim» i demanant més eficiència en el control de la il·legalitat, que està en «una vivenda sí i una no».

Notícies relacionades

La regidora Homs va insistir ahir que l'ajuntament no tolerarà conductes incíviques - «tolerància zero»- i ja ha reforçat amb policia local el control nocturn en els últims dies, a més a més dels agents cívics que es despleguen durant l'estiu a la zona. Estava previst ampliar el control la nit passada i les pròximes, fins que es reconduexi la situació, de cara a una reunió amb els afectats que se celebrarà el setembre vinent. No obstant, els veïns han organitzat una reunió i una altra marxa avui mateix a les deu de la nit, i dissabte que ve, a les sis de la tarda, per difondre les seves queixes.

L'oposició ho va aprofitar per avivar la polèmica. Jaume Collboni (PSC) va demanar a Trias que acabi amb la «llei de la selva» i a Homs que dimiteixi si no té solucions. El PP va lamentar que encara no s'hagi presentat el pla de regulació de pisos turístics, mentre ICV-EUiA reclamava una limitació definitiva per a tot el barri, i Ciutadans, que s'acabi amb el «turisme de borratxera».