ENIGMES DE L'EVOLUCIÓ

El Triceratops treu el seu gran cap a BCN

CosmoCaixa organitza un itinerari que desmenteix tòpics sobre dinosaures

Una parella amb els seus fills, ahir, davant el cap d’una femella adulta de ’Triceratops’, que s’exhibeix al CosmoCaixa.

Una parella amb els seus fills, ahir, davant el cap d’una femella adulta de ’Triceratops’, que s’exhibeix al CosmoCaixa. / ELISENSA PONS

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

Era una apetitosa presa per al temut Tyrannosaurus rex, per això va anar desenvolupant una forta cuirassa òssia que cobria el seu cos com un escut protector, a més a més de tres imponents banyes amb què augmentava la seva capacitat de defensa. El Triceratops horridus era un dinosaure herbívor que vivia en boscos de magnòlies i de palmeres. Pesava sis tones, tenia aspecte de rinoceront prehistòric i feia uns 10 metres de llarg.

Sobre tot això i molt més versa Segueix els passos del Triceratops. Dinos i molt més, el nou itinerari organitzat pel CosmoCaixa de Barcelona dedicat a conèixer l'evolució dels dinosaures, els animals terrestres més grans que han existit mai, des que van aparèixer fa 225 milions d'anys fins que es van extingir, fa 65 milions d'anys.

La biòloga Úrsula Benet és una de les guies que condueixen els grups de visitants per les peces fòssils que es troben a les vitrines del museu fins a arribar a l'estrella, el cap de Triceratops horridus que acaba de tornar al CosmoCaixa Barcelona, després d'un periple per altres seus com la de Madrid. Aquest fòssil va ser trobat el 1999 al ranxo Swan Ke, a Dakota del Nord (EUA).

El cap, anunciat com el més gran que s'ha desplaçat mai sobre la superfície terrestre, correspon al mateix dinosaure que apareix en una foto al costat del director de cine Steven Spielberg i que va causar indignació quan va ser difosa a Facebook per l'humorista Jay Branscomb amb aquest irònic text: «Escandalosa foto d'un caçador que posa content al costat d'un Triceratops que acaba de matar».

Increïble, però molts internautes no es van adonar que la imatge havia estat captada 20 anys abans durant el rodatge de la pel·lícula Jurassic Park, ni que no era un animal mort sinó un dinosaure recreat a partir de robòtica. Ni que feia 65 milions d'anys que s'havien extingit i per tant no existeix ni una sola fotografia d'ells. Únicament fòssils, com el de la pelvis d'un Lufengosaurushuenei del Juràssic Inferior o un fèmur d'un Apatosaurus o l'esquelet trobat al desert de Mongòlia d'un Protoceratops, que són alguns dels protagonistes d'aquesta visita guiada dirigida a més grans de 6 anys que té com a objectiu situar els dinosaures en el seu autèntic context temporal i alhora desmentir algunes creences que s'han estès al voltant de la seva naturalesa i del seu comportament.

Notícies relacionades

«Hi ha un gran desconeixement sobre l'evolució dels dinosaures. Persisteix la idea equivocada que podien ser éssers voladors o marins. No, només eren terrestres. També es creu que tots els dinosaures eren de gran mida i no, n'hi havia de petits, com el Compsognathus», assenyala Benet en referència al dinosaure de la mida d'un gall que va habitar en el que avui és Europa durant el període juràssic tardà.

Els dinosaures entusiasmen els nens. «N'hi ha alguns que en saben molt. L'ideal és que assisteixin al recorregut nens més grans de 8 anys, però si són més petits m'hi adapto», explica la guia en el punt de partida de la visita davant de l'entrada del Bosc inundat. Allà comenta que el terme dinosaure el va idear a mitjans del segle XIX sir Richard Owen, un científic anglès que va estudiar els primers fòssils descoberts. «Per dinosaures entenem diferents classes de rèptils ja extingits que van viure 160 milions d'anys en l'època que els geòlegs coneixen com a mesozoic», explica Benet, que recorda que els rèptils van evolucionar a partir dels amfibis.