DISTURBIS A BARCELONA

L'ajuntament paralitza la demolició de Can Vies

El consistori decideix aturar l'enderroc per "afavorir un clima de diàleg" en les negociacions amb el col·lectiu que gestiona la finca

Els portaveus dels okupes demanen la dimissió de Trias i de Martí i exigeixen la llibertat per als detinguts i que la policia se'n vagi del barri

L’assemblea del barri de Sants es nega a negociar amb l’ajuntament i diu que reconstruiran el centre social ells mateixos. / RICARD CUGAT / VÍDEO ATLAS

5
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha paralitzat la demolició de CanVies i, juntament amb Transports Metropolitans de Barcelona, delimitarà durant aquest divendres un perímetre de protecció a la finca per "evitar qualsevol tipus de risc per a les persones". A través d'un comunicat, l'ajuntament afirma que TMB ha aturat els treballs d'enderroc atenent la petició del Centre Social de Sants i per "afavorir un clima de diàleg", a més de reiterar la seva voluntat de negociar per trobar una solució al conflicte.

L'ajuntament insisteix que "és possible trobar solucions si tothom hi posa de la seva part i està convençut que hi ha alternatives positives per garantir les activitats de Can Vies". En aquest sentit, el Govern municipal demana "la predisposició de totes les parts a mantenir el diàleg".

En la mateixa nota, l'Ajuntament de Barcelona manifesta de nou "el seu rebuig més enèrgic als disturbis i la violència que s'han viscut els últims dies", uns incidents que qualifica d'"absolutament injustificables". A més, el Govern municipal demana el cessament "dels disturbis i que qualsevol protesta o convocatòria que es vulgui celebrar a la ciutat es faci de manera pacífica.

Dimissió de Trias i Martí

La dimissió de l'alcalde Xavier Trias i del regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, a qui han considerat "persona no grata" al barri, són les primeres exigències del col·lectiu que gestiona el centre 'okupat' Can Vies, que ha llançat en una roda de premsa que s'ha celebrant al recinte de Can Batlló aquest divendres al matí. També han demanat que es deixin lliures de "manera immediata" els detinguts, i sense càrrecs.

Els portaveus de la finca enderrocada que ha tret el malestar als carrers de la ciutat durant quatre nits consecutives, també han reclamat que es pari de desplegament policial que, segons la seva opinió, "està militaritzant el barri" de Sants. De la mateixa manera, han posat sobre la taula la demanda que s'anul·lin tots els desnonaments de la resta de centre socials 'okupats' de la ciutat. El membre de la Plataforma de suport a Can Vies Ferran Aguiló ha qualificat, per la seva part, de "salvatjada" el desnonament de dilluns amb persones dins de la finca, i ha considerat que el conflicte amb el municipi "no es pot solucionar". Ha tingut paraules dures tant per a la policia com per al consistori, a qui ha qualificat de "miserables i salvatges".

Els representants han demanat a l'Ajuntament de Barcelona que els "deixin fer" per poder reconstruir ells mateixos des de dissabte a les 10 hores l'edifici mig enderrocat, ajudats per arquitectes i veïns del barri de Sants, el mateix dia per al qual han convocat una manifestació "pacífica" a les 18.00 hores que s'acabarà a les 19.00 a la plaça d'Universitat. Aquesta nit han convocat una altra cassolada pel barri.

Aquesta és la resposta després de les paraules d'ahir a la nit de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, expressant la seva disposició a frenar l'enderroc de Can Vies per negociar, i donant una empenta al diàleg, que també ha impulsat el Centre Social de Sants, amb una proposta de quatre punts

La proposta del Centre Social, que l'entitat va presentar al regidor del districte, Jordi Martí, en un intent d'establir ponts entre l'ajuntament i Can Vies, contempla aturar la demolició de l'edifici --cosa que Trias ja ha acceptat--, permetre que les entitats recuperin l'activitat, avaluar l'estat de la finca que no s'ha enderrocat i eliminar tota presència policial a la zona.

Tot i la nova nit de disturbis --la quarta, protagonitzada per grups minoritaris, saldada amb una vintena de detinguts--, els voltants de Can Vies han aparegut aquest divendres tranquils. El col·lectiu de Can Vies manté per a aquest dissabte a partir de les 10.00 hores una concentració amb l'objectiu de reconstruir la part de la finca que s'ha derruït.

 

El {Ajuntamiento} de Barcelona ha paralitzat la demolició de {CanVies} i, {junto a} {Transport} Metropolitans de Barcelona, realitzaran durant aquest divendres un perímetre de protecció a la finca a fi de "evitar qualsevol {tipo} de risc per a les persones". A través d'un comunicat, el Ajuntament afirma que TMB ha parat els treballs de {derribo} atenent a la petició del {Centre} Social de Sants i per a "afavorir un clima de diàleg", a més de reiterar la seva voluntat de negociar per trobar una solució al conflicte.

L'Ajuntament insisteix {en que} "és possible trobar solucions si {todo el mundo} posa de la seva part i està convençut {de que} hi ha alternatives positives per garantir les activitats de Can Vies". En aquest sentit, el {Govern} municipal demana "la predisposició de totes les parts a mantenir el diàleg".

En la mateixa nota, l'Ajuntament de Barcelona manifesta de nou "el seu rebuig més enèrgic als disturbis i violència que s'han viscut en els últims dies", uns incidents que qualifica de "absolutament injustificables". A més, el {Govern} municipal demana el cessament de "els disturbis i que qualsevol protesta o convocatòria que es vulgui celebrar en la ciutat es faci de manera pacífica.

Dimissió de Trias i Martí

La dimissió del alcalde Xavier Trias i del regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, a qui han considerat 'persona no grata' en el barri. Són les primeres exigències, {tras} assegurar que "no volen negociar" {nada} amb el consistori, que el col·lectiu que gestiona el centre okupat Can Vies ha llançat en una roda de premsa que s'ha celebrant al recinte de Can Batlló el matí d'aquest divendres. També han demanat que es deixi lliures de "manera immediata" als detinguts, i sense cap {tipo} de càrrecs.

Els {portavocen} de la finca {cuyo} {derribo} ha tret el malestar als carrers de la ciutat durant quatre nits consecutives, també han reclamat es pari de desplegament policial que, en la seva opinió, "està militaritzant el barri" de Sants. De la mateixa manera, han posat sobre la taula la {demanda} {de que} es anul·lin tots els desnonaments de la resta de centre socials okupats de la ciutat. El membre de la Plataforma de suport a Can Vies Ferran Aguiló ha qualificat, per la seva part, de "salvatjada" el desnonament del dilluns amb persones {dentro de} la finca, i ha considerat que el conflicte amb el municipi "no es pot solucionar". Ha tingut paraules dures {tanto} per a la policia {como para} el {cosnstorio}, {a los que} ha qualificat de "miserables i salvatges".

Els {representates} han demanat a l'Ajuntament de Barcelona que {les} "deixin fer" per poder reconstruir ells mateixos des de les 10 hores del dissabte el edifici mitjà {derribado}, ajudats per arquitectes i veïns del barri de Sants, el mateix dia {para} {el} {que} han convocat una manifestació "pacífica" a les 18.00 hores que acabarà a les 19.00 a la plaça d'Universitat. Aquesta nit han convocat de nou una cassolada pel barri.

Aquesta ha estat la resposta {tras} les paraules d'ahir a la nit de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, expressant el seu disposició a frenar el {derribo} de Can Vies per negociar, i donant una empenta al diàleg, que també ha impulsat el Centre Social de Sants, amb una proposta de quatre punts

Notícies relacionades

La proposta del Centre Social, que l'entitat va presentar al regidor del districte Jordi Martí, en un intent de {tender puentes} entre el ajuntament i Can Vies, contemplava detenir el {derribo} de l'edifici --{algo} que Trias ja ha acceptat--, permetre que les entitats recuperin l'activitat, avaluar l'estat de la finca que queda {en pie} i eliminar tota presència policial en la zona.

{Pese a} la nova nit de disturbis --la quarta, protagonitzada per grups minoritaris, saldada amb una vintena de detinguts, els voltants de Can Vies ha {amanecido} aquest divendres tranquils.

Temes:

Can Vies