NOVA ETAPA D'UNA INSTITUCIÓ HISTÒRICA

Jordi Casassas presidirà un Ateneu més sobiranista

L'historiador s'imposa a Josep Maria Carreras i substituirà Francesc Cabana

Les eleccions d'ahir són les més participatives de la història de l'entitat

Jordi Casassas parla amb socis de l’Ateneu durant la jornada de votació, ahir.

Jordi Casassas parla amb socis de l’Ateneu durant la jornada de votació, ahir. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

Jordi Casassas, historiador especialitzat en la identitat catalana, assagista, intel·lectual i autor d'Història de l'Ateneu Barcelonès. Dels orígens als nostres dies, ha estat elegit aquesta matinada, president del prestigiós Ateneu Barcelonès.

La seva candidatura substitueix la liderada des del 2011 per l'economista Francesc Cabana en una etapa especialment sensible al procés sobiranista pel rumb que ha d'emprendre aquesta històrica i influent institució nascuda el 1860 dins del debat polític de Catalunya.

No obstant, Casassas no hissarà avui la senyera a la façana del Palau Savassona, la seu de Canuda, com havia anunciat durant la campanya en què ha defensat el lema El teu Ateneu en un moment nacionalment prometedor. «Esperarem. Vull governar la casa amb bon criteri, amb el consens i amb l'ajuda dels socis que s'han decantat per altres propostes. La meva intenció és optar pel diàleg, que se suavitzin les diferències», va declarar Casassas, al terme del recompte de vots presencials, que matemàticament feia gairebé impossible que la seva candidatura no fos la guanyadora.

El teu Ateneu, que vol establir l'11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, com a jornada de portes obertes, té inscrits en la seva llista Patrícia Gabancho, Francesc Morata, Bernat Castany, Xavier Muñoz, Jordi Coca, Ramon Mir, Joan Josep González, Gonçal Mayos, Pilar Blasco, Toni Rodríguez, Pep Martí, Carles Santacana, Carme Adzerias i Enric Cirici.

El també economista Josep Maria Carreras, que defensava la campanya Construïm el futur a l'Ateneu, liderava la proposta més continuista amb la legislatura de Cabana, però va quedar en segona posició.

Notícies relacionades

ANTIGUITAT / La participació en els comicis per elegir ahir la nova junta va ser la més elevada dels últims processos electorals amb 1.243 vots (963 presencials i 280 per correu, de les quals hi va haver bastantes paperetes anul·lades). Ahir van votar més del 33% dels socis amb dret de vot, que són 3.084 de 4.030. Les normes de l'Ateneu indiquen que es necessita un mínim de sis mesos d'antiguitat per poder votar, de manera que la inscripció havia d'estar formalitzada abans del 24 de setembre del 2013. Molts socis, a prop d'una quarta part, provenen dels alumnes de l'Escola d'Escriptura, que al matricular-se passen a ser socis mentre dura el curs.

El recompte va ser més complicat que en altres edicions perquè es podia votar una candidatura conjunta, parcial o individual. Aquesta última és el cas de Fènix Ateneu, defensada per l'advocada Elisabet Ferran i l'antropòleg Rafael Villaró.