Barcelona restitueix al costat del Macba el mural de Keith Haring sobre la sida

El dia que es compleixen 25 anys que l'artista nord-americà va pintar al Raval l'obra 'Tots junts podem parar la sida', es destapa una reproducció d'aquest grafit

L’artista Keith Haring pinta el seu mural ’Tots junts podem parar la sida’, el 1989 a Barcelona. / periodico

1
Es llegeix en minuts

Just al complir-se els 25 anys que l'artista i activista nord-americà Keith Haring va pintar al bell mig del barri del Raval barceloní l'obra 'Tots junts podem parar la sida', aquest dijous s'ha destapat una reproducció d'aquest mural, restituït amb el mateix color vermell, a tocar del Macba.

Si bé Haring el 27 de febrer de 1989 només va utilitzar cinc hores per acabar un gran mural en què alertava sobre la malaltia en una paret inclinada i bruta de la plaça Salvador Seguí, aquesta reproducció ha trigat uns quants dies a prendre forma i ha estat possible per la intervenció de diferents tècnics.

El nou grafit s'ha pogut plasmar gràcies al fet que, l'any 1992, l'ajuntament, d'acord amb el Macba i la Keith Haring Foundation, va decidir calcar l'original i prendre mostres de la pintura utilitzada, davant l'estat d'abandonament en què es trobava l'original.

Sentint música house

Haring, que va pintar aquesta paret mentre escoltava música house d'un radiocasset, va fer molt visible una gran serp, que ofega una xeringa, amb la paraula 'sida' pintada sota, un grup d'individus intentant fugir, i dos més, en forma de tisora, seccionant l'animal, mentre una altra figura li col·loca un preservatiu a la cua.

Notícies relacionades

Arran d'aquesta iniciativa, aquest dijous alguns dels que van participar d'aquell moment rememoraven que tot va començar amb Haring, que ja era un artista reconegut per les seves populars creacions al metro de Nova York, de visita per Barcelona, després de passar per la fira ARCO.

L'artista, diagnosticat com a portador del virus del VIH el 1988 i que va morir el 1990, només va posar com a condició que seria ell qui escollís el lloc.