PREVENCIÓ DE RESIDUS I CONSCIÈNCIA SOCIAL

El menjar no es llença

25 centres educatius de Barcelona participen aquest curs en una nova campanya municipal de sensibilització

sobre el malbaratament dels aliments als menjadors escolars

Pla contra el malbaratament de menjar a les escoles. El cas de l’escola L’Arenal de Llevant, al Poblenou de Barcelona. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ
BARCELONA

Malgrat que els primers educadors dels hàbits dels nens siguin els pares, o almenys així hauria de ser, els menjadors escolars són un magnífic escenari per ensenyar la importància d'una alimentació saludable i equilibrada, alhora que per divulgar la gravetat de malbaratar aliments, no només per la vergonya que hauria de produir l'habitual gest que es fa a mig món de llençar menjar a les escombraries, sinó també per les pèrdues econòmiques que provoca i els danys als recursos naturals. I en això estan des del gener passat 25 escoles de la capital catalana, que s'han sumat al programa de l'Ajuntament de Barcelona Ens ho mengem tot, una campanya que fins a final de curs analitzarà el malbaratament de cinc aliments habituals en els menús dels col·legis: el pa, el iogurt, la carn, el peix i la patata.

Com altres centres adherits, que disposen d'una guia d'acompanyament amb activitats per realitzar que cada escola adapta a la seva manera, a l'escola L'Arenal de Llevant, del Poblenou, ja han treballat el primer aliment durant una setmana del mes de gener, així com altres conceptes, com la proximitat, el quilòmetre zero, l'empremta ecològica... Per això ja poden fer una primera valoració de la campanya, que té el seu moment més tangible quan després de dinar els nens són convidats a dipositar en una bàscula l'aliment seleccionat que ha sobrat aquell dia. De moment, diuen, ja s'han vist canvis d'hàbits. Des del dia dedicat al pa, per exemple, quan els nens d'aquella escola van comprovar que només havien desaprofitat 50 grams d'un total de 12 quilos servits, hi ha una altra actitud, explica Montse Soler, responsable del menjador d'aquell centre educatiu. «Ara hi ha nens que s'ho pensen dues vegades abans de repetir», explica.

Un canvi que també es reflecteix en altres centres, segons explica la tècnica responsable d'aquest projecte, Marta Vilar, ja que diverses escoles on se'n va desaprofitar més quantitat es va aprofitar el pa que sobrava per fer-lo ratllat o per fer-ne molles, o el van utilitzar com a compostatge. «El més important és sensibilitzar per prevenir», afirma sobre aquest programa que podria continuar el curs que ve una vegada es valorin els seus resultats, i que neix de la confluència de dos programes: l'Agenda 21 i el Pla de Prevenció de Residus de Barcelona.

La lliçó, segons sembla, s'està aprenent ràpidament, malgrat que l'important, saben els responsable d'aquesta idea que serà presentada al novembre durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, és que cali en els nens i que tingui continuïtat en els seus hàbits. «També notem que els alumnes ara fan un últim esforç i si els queden dues cullerades se les acaben», continua Soler, mentre que un bon nombre de xavals van dipositant en un recipient el iogurt que els ha sobrat. Que no és gaire, ja que és, a priori, un dels aliments fàcils. «El problema vindrà amb el peix…», augura la responsable del menjador.

Notícies relacionades

Vegeu el vídeo d'aquesta notícia amb el mòbil

o a e-periodico.cat