AMB MOLT DE GUST. QUADERN DE GASTRONOMIA I VINS

La màgica sopa d'all

El valor de l'all, unit a les virtuts tòniques de la sàlvia i la farigola, proporcionen una sopa capaç de fer posar drets els esperits després dels estralls del Cap d'Any.

Detall d’unes cabeces d’alls.

Detall d’unes cabeces d’alls. / el periódico

1
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

Quan l'any que s'acaba no ens ha tractat gaire bé tenim tendència a acomiadar-lo d'una manera una mica brusca, com aquell personatge de Raymond Chandler a Asesino en la lluvia: «Home, això sí que és whisky. No m'importa qui sigui vostè». El resultat d'aquest tipus d'afirmacions sol ser terrible l'endemà.

Per contrarestar els exorcismes que fem a l'any que arriba s'han inventat una multitud de fórmules. Algunes d'elles, com les relacionades amb el ginseng, han originat negocis milionaris. Aquesta arrel d'aspecte que recorda curiosament un personatge humà s'aconsegueix a l'altiplà coreà.

DESPRÉS  DE LES GRESQUES / Des de temps immemorial serveix per preparar unes tisanes que curen tots els mals, fins i tot els de l'endemà de la gresca. Com que a més a més donen llarga vida, sobre les seves infusions, de sabor entre exòtic i desagradable, es va crear un imperi que va donar lloc a la secta Moon, que venia tot tipus de preparats fonamentats en aquesta planta sagrada. Com era de preveure els dirigents de la secta es van fer d'or mentre els seus deixebles practicaven la castedat i la beguda de la infusió a hores fixes.

Notícies relacionades

A Europa no hem sabut comercialitzar les sopes reparadores.  En comptades cases es prepara una sopa de menta recuperadora dels estómacs més espatllats. Era la sopa favorita de Josep Pla després de les nits de barrila. De les sopes de ceba i la seva esplèndida literatura en queden poc més que records lligats a la bohèmia parisenca, que estirava la nit fins a les primeres llums de l'alba gràcies la potència de la ceba i el pa,  unida al gratinat que cobreix el caldo. Una meravella que fa anys servien les nits Cap d'Any i Reis a la Bodega Sepúlveda.

Potser la recepta més ajustada i mediterrània és la sopa d'all. És l'alquímia portada a la màxima senzillesa. Una màgia que, gràcies a l'all, espanta els diables pobladors de la negra nit de Cap d'Any. Pot tenir, perquè és una recepta oberta, altres valors salutífers si hi afegim unes fulles de sàlvia i uns branquillons de farigola. No podem oblidar-nos de la sal, el pebre i el rajolí d'oli verge, un conjunt que deixa en ridícul l'invent de la secta Moon.