BCN obrirà el nou Born Centre Cultural el 9 de setembre amb dues exposicions

L'estrella de la mostra temporal serà la recentment restaurada bandera de Santa Eulàlia

1
Es llegeix en minuts

Barcelona obrirà el seu nou Born Centre Cultural el pròxim9 de setembre, en un acte que donarà inici a les activitats culturals previstes per a l'equipament, entre les quals hi haurà una exposició permanent i una altra de temporal, totes dues dedicades als primers anys del segle XVIII, segons ha avançat aquest dijous l'alcalde Xavier Trias en la presentació d'aquest projecte.

Aquesta data coincidirà amb l'obertura dels actes de commemoració delTricentenari, i s'ha presentat aquest dijous amb motiu del Dia de Sant Jaume, quan fa 300 anys que va començar el setge borbònic a Barcelona entre 1713 i 1714 dintre de la Guerra de Successió.

Amb 8.000 metres quadrats de superfície, aquest jaciment urbà ostenta el títol de ser el més gran d'Europa, ja que l'equipament està emplaçat a l'antic mercat del Born, que alberga les restes d'un antic barri derruït per Felip V.

Segons el director del centre, Quim Torra, l'exposició permanent, 'Barcelona 1700. De les pedres a les persones', comptarà amb els milers de peces trobades al jaciment, així com maquetes i vídeos que transportaran el visitant a la vida socioeconòmica i militar d'aquella època --atacada entre 1691 i 1714--, amb un singular fons format per restes d'indumentària, artesania, joc i música, així com desenes de bombes d'aquells conflictes.

Notícies relacionades

La col·lecció temporal, 'Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714', és un repàs a aquest capítol de la història de Catalunya, que s'emmarca dintre dels actes del tricentenari, en una mirada a les restes materials de l'època i muntatges audiovisuals: "Volem que el visitant tingui coneixement d'aquest setge militar", ha resumit.

L'"estrella" d'aquestaexposició temporal serà la recentment restaurada bandera de Santa Eulàlia, un dels símbols més importants de la ciutat per la seva exaltació entre els homes de la Reinaixença com "símbol nacional", i conservat al Museu d'Història de Barcelona.