Transformació D'UN RECINTE FABRIL

Can Batlló s'obre al barri de Sants després de 37 anys d'espera

Comença l'enderroc del mur del carrer de la Constitució i de vuit locals més

En un mes el lloc es convertirà en l'espai públic que demanaven els veïns

Dos operaris inicien l’enderrocament del mur de Can Batlló, que obrirà el recinte al barri, ahir al matí.

Dos operaris inicien l’enderrocament del mur de Can Batlló, que obrirà el recinte al barri, ahir al matí. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

El somriure era ahir gairebé tan inevitable com les llàgrimes. Els veïns de Sants i la Bordeta veien amb els seus propis ulls com després de 37 anys d'espera -i lluita- començava a caure el mur que separava el vell recinte fabril de Can Batlló, que tenia segrestats 43.700 metres quadrats de terreny, del barri. Tots coincidien que el moment era històric, i és que en les pròximes tres o quatre setmanes, quan s'acabi l'enderrocament dels vuit locals previstos i dels dos murs, el complex serà un espai públic més, una situació que els tenaços moviments socials del barri feia dècades que reivindicaven de totes les maneres imaginables.

Els enderrocaments iniciats ahir afectaran sis naus situades a la part del recinte que dóna al carrer de la Constitució i dues més al de Parcerisa, que permetran fer del lloc una zona de pas; la creació d'una nova zona de vianants. «El Bloc 11 serà molt més visible. Ara molts veïns encara són reticents a entrar-hi perquè la porta i el mur li donaven encara un aspecte d'espai privat», indica Enric Jara, portaveu de la Comissió de Veïns de la Bordeta, que ahir va explicar el procés juntament amb l'orgullós regidor del districte, Jordi Martí, i el president del combatiu Centre Social de Sants, Josep Maria Domingo, visiblement emocionat. Feliç.

El Bloc 11 va ser precisament la primera victòria veïnal en aquest espai. Un espai gestionat pels mateixos veïns -«qui havia de dir que seríem nosaltres els que promouríem la gestió cívica», feia broma l'alcalde Trias-, cedit pel municipi, que funciona com a centre social, on es realitzen xerrades i espectacles, a més a més de comptar amb una biblioteca popular.

A més de guanyar un espai de vianants, els primers enderrocaments a Can Batlló serviran per guanyar una zona d'horts urbans, i a finals d'any o principis del vinent el municipi hi començarà a construir les dues primeres promocions de vivenda pública projectades en el lloc. La primera privada anirà a càrrec de la cooperativa de la FAVB, que ja ha començat a informar sobre la seva proposta al veïnat.

COMPROMÍS COMPLERT / «Amb aquesta acció complim amb el compromís del govern de desbloquejar i accelerar el projecte de desenvolupament urbanístic de Can Batlló», apuntava el regidor Martí davant de les excavadores i amb els forts cops dels operaris com a banda sonora. A més dels enderrocaments, el desbloqueig ha consistit a fer efectives les indemnitzacions als propietaris dels 18 negocis -entre tallers i industrials- que encara operaven al sector 1, el que està gestionat per l'Ajuntament de Barcelona.

L'impuls municipal a la transformació de l'espai, que feia anys que estava encallada, també ha inclòs la cessió provisional de sis locals a entitats socials de Sants.

CARA I CREU / Al sector 2, dependent de la Generalitat, les llàgrimes no eren ahir d'emoció sinó més aviat de desesperació. El Govern català no ha seguit l'impuls donat pel municipi, i encara queden al seu sector -on, entre altres edificis, hi ha la majestuosa nau central, símbol del recinte- mitja desena d'industrials que treballen en unes condicions pèssimes a l'espera d'una indemnització que no acaba d'arribar per poder traslladar els seus negocis a un lloc més adequat. El lloc -situat a l'altre extrem d'on ahir se celebrava la festa de la victòria- és ara el més semblant a un polígon fantasma, on els industrials treballen en condicions de treball gens apropiades, malgrat que segueixen pagant el lloguer a Gaudir, la immobiliària propietària del recinte fabril, de la família Muñoz Ramonet.

Vegeu el vídeo d'aquesta

Notícies relacionades

notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat