NOU ESTABLIMENT

Presentació en societat del nou hotel de Barcelona Arai del Gòtic

La finca havia estat un antic palau i la seu de Foment de les Arts Decoratives

El flamant Hotel Arai de Ciutat Vella.

El flamant Hotel Arai de Ciutat Vella. / ALFREDO CASAS

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / Barcelona

“Això era un edifici en molt mal estat i 'okupat', que hauria seguit així si no l'haguéssim recuperat per fer un hotel”, explica a aquest diari Jordi Clos, responsable de la cadena Derby Hotels, mentre mostra l'elevat nombre de recursos que han permès que el que havia estat el palau dels Quatre Rius torni a fer honor al seu nom. L'espectacular immoble del carrer d'Avinyó, 30, que acaba d'obrir com a hotel de quatre estrelles (superior, així que incorpori el bar restaurant que ara té en obres), s'ha convertit en el millor exemple del que significarà el reformulat pla d'usos de Ciutat Vella.

La normativa permetrà l'obertura de nous hotels en zones del districte si impliquen la recuperació de joies patrimonials. Fins ara, i des que l'últim pla va entrar en vigor el 2011, no es concedien noves llicències.

El nou hotel de Derby Hotels ja comptava amb llicència des de fa anys, prèvia a la regulació restrictiva. De fet, el grup el va adquirir fa 10 anys, però l'obra era tan complexa que va estar aparcat mentre portaven a terme altres projectes, com el Bagués de la Rambla. Després de més de quatre anys de disseny i obres, i amb una inversió de 12 milions d'euros, l'Arai ha passat a ser un altre hotel museu de la casa, ja que aglutina peces de la col·lecció privada de la Fundació Clos i una infinitat de les trobades a l'edifici (del 1702) durant les obres. La finca té un currículum molt vaiat, ja que a més de palau havia estat seu de Foment de les Arts Decoratives, residència de nobles, vivendes particulars i fins i tot oficines sindicals.

L'esforç de restauració s'ha saldat amb un debut fulgurant, des de fa un mes, amb una alta ocupació per a les seves 31 habitacions (totes diferents), que als fòrums hotelers ja compta amb valoracions superiors al 9. Més enllà de la tenacitat integradora, també destaca la funcionalitat de l'establiment, a cavall entre un hotel 'boutique' i un aparthotel. Per als banys no s'ha escatimat en pissarra negra amb incrustacions de pirita de plata de l'Índia. Unes petites cuines i uns amplis sofàs fan que l'estada més llarga sigui còmoda i permeti fins i tot menjar a l'habitació.

Només l'última planta, amb 'suites' que inclouen jacuzzi i terrassa individual, té una composició més moderna, al situar-se en l'única planta de nova construcció. I com ja és imprescindible en tot nou hotel, una terrassa amb vistes i una piscina coronen l'edifici.

Notícies relacionades

 L'establiment es rematarà en poc més d'un mes amb un restaurant gestionat per Isidre Marqués (del Canallá de Sarrià), dedicat a tapes i cuina local, amb el mèrit afegit d'una gran terrassa a la plaça de George Orwell. Clos confia que l'empenta d'aquest negoci consolidi la recuperació cívica del que havia estat un espai conflictiu, conegut com la plaça del Tripi.

L'empresari explica que, en l'actual conjuntura econòmica, molts edificis catalogats, com el d'Avinyó, estarien condemnats a l'abandonament si no se'ls procuren inversions i usos, com a allotjament de qualitat. El de l'Arai pagarà des de 170 euros la nit.