Debat polític sobre el pla d'acció municipal

Trias i Jordi Martí obren una incerta negociació del PAM

Els dos líders decideixen crear quatre comissions per explorar un pacte

L'historial d'hostilitats entre CiU i PSC crea dubtes sobre un possible acord

L’alcalde Xavier Trias (esquerra) i el líder municipal del PSC, Jordi Martí, ahir, al despatx del primer.

L’alcalde Xavier Trias (esquerra) i el líder municipal del PSC, Jordi Martí, ahir, al despatx del primer. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA
BARCELONA

Per primera vegada en la recent història municipal, els dos principals partits, ara CiU i PSC, es van asseure per intentar arribar a un acord sobre el guió que ha de seguir l'ajuntament al llarg d'aquest mandat, el pla d'acció municipal (PAM). Segurament pel fet de tractar-se de les dues principals formacions polítiques, les que defineixen dues formes d'entendre Barcelona, el resultat del pacte és més incert que mai. L'alcalde Xavier Trias i el líder del grup municipal del PSC, Jordi Martí, es van reunir ahir durant 75 minuts i van dissenyar l'arquitectura d'aquestes negociacions. Segons fonts de les dues parts, hi va haver bona sintonia i predisposició a l'acord.

Una altra cosa serà si les línies vermelles que una i altra força es marquin en la seva tàctica queden massa separades. Tot allò que tingui a veure amb les retallades, des dels serveis socials fins a les escoles bressol, serà, sens dubte, el particular Tourmalet que hauran de superar totes dues parts. «Tinc la sensació que quan aquest govern pren una decisió, li costa molt variar el rumb». La frase és de Jordi Martí, ahir, dita després de reunir-se amb Trias, i pot ser interpretada com un símptoma de la dificultat que suposarà per als socialistes arrencar algun compromís que pugui satisfer la seva clientela. Amb tot, Martí ja va esbossar per on poden anar els trets. Si bé és difícil fer variar completament el rumb pel que fa a les guarderies, es pot arribar a algun acord amb l'augment de ràtio dels alumnes, per exemple.

I dins del capítol de clientela es pot incloure, en el cas del PSC, la direcció de la federació barcelonina del partit. De moment hi ha convergència de visions entre Carles Martí i Jordi Martí, segons fonts del partit. I aquesta bona entesa l'ha redoblat subtilment el mateix líder municipal al col·locar, en cadascuna de les tres comissions temàtiques que s'han creat, persones pròximes al mateix Carles Martí. Són Inma Moraleda (en la comissió d'afers socials), Carmén Andrés (en la d'urbanisme) i David Escudé (en la de qüestions financeres).

Moraleda capitanejarà la part socialista en la seva comissió i tindrà com a oponent Maite Fandos. En urbanisme, Assumpta Escarp donarà rèplica al tinent d'alcalde Antoni Vives i Jordi William Carnes i Sònia Recasens reviuran les seves estel·lars disputes a la comissió d'Hisenda, en temps de l'anterior alcalde, el socialista Jordi Hereu.

Notícies relacionades

ACORD PENJAT / Algunes fonts consultades, potser recordant l'historial d'hostilitats entre totes dues forces, veuen improbable un acord sobre la totalitat del PAM. Veuen més plausible una abstenció dels socialistes en el ple o, fins i tot, un acord només en alguns temes de ciutat (del tipus del de la plaça de les Glòries).

Si es compta amb l'abstenció dels socialistes, el més que probablenodel PP i d'ICV-EUiA deixaria en mans d'UpB la possibilitat que CiU tiri endavant el PAM. Jordi Portabella va assenyalar dimecres que el final de l'exclusivitat de relacions de CiU amb el PP, iniciada amb el pressupost, era un bon senyal. L'ecosocialista Ricard Gomà, que com Portabella també s'ha reunit amb Trias, va preveure ahir l'inici de la tramitació cap al juny.