LA VIDA AL TERRENY ON ES VA PRODUIR L'INCENDI

El solar del romanès

Alguns compatriotes anaven els diumenges a la parcel·la per jugar a futbol

Un d'ells va salvar la vida al decidir no quedar-s'hi a dormir

Record 8 Andrei i Emil encenen espelmes col·locades pels veïns.

Record 8 Andrei i Emil encenen espelmes col·locades pels veïns. / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
BARCELONA

Andrei i Emil segueixen les actuacions dels Mossos dissimuladament; des de l'altra vorera. Van i vénen. Desapareixen i tornen al cap d'una estona. Són romanesos i diuen que coneixien les quatre persones que ahir van morir al solar del carrer de Bilbao. De fet, els van veure el matí abans de l'incendi. Expliquen que eren tres homes i una dona d'entre 20 i 30 anys i que dos d'ells, Michaela i Dan, estaven casats. Els altres dos es deien Adi, familiar de la parella, i Alex, nét d'un altre matrimoni que la setmana passada se'n va anar a Romania a passar-hi un mes. El terreny, que ara té un precinte policial, s'havia convertit per a ells en un tros de la seva terra. Quedaven els diumenges per jugar a futbol, prendre cerveses i xerrar amb uns quants compatriotes.«Sense molestar els veïns»,destaca Andrei, que aparenta poc més de 42 anys.

Emil, de 57 ben portats, treballa de vigilant en una obra a Ciutat Meridiana. El seu company està a l'atur i fa poc li van prendre els papers. Confessa que un parell d'anys enrere cometia«petits robatoris»,però ara, i demana que consti, ja no fa «res fora de la llei».No saben ben bé com ho faran, però es veuen en l'obligació de trucar al seu país per donar la notícia. «Ni idea. Ja buscarem la manera que els avis sàpiguen que el seu nét ha mort. Tornen d'aquí un mes»,planifica Andrei, amb una fredor sorprenent.

Emil no aparta la vista del solar. Resulta que hi té un munt de coses dins. I moltes són de la seva dona. Una bicicleta, ferralla variada... Està pensant la manera de recuperar-les.«El problema és que la policia ja deu haver fet fotos i ho deu tenir tot classificat. Si entres i ho agafes i després ho troben a faltar, et caurà el pèl»,li adverteix el seu col·lega. Això sí, d'aquí uns dies la cosa es refredarà. I si tot segueix al seu lloc...

«Hauria pogut ser el cinquè»

Notícies relacionades

Andrei hauria pogut ser la cinquena víctima mortal. La nit de diumenge va estar prenent cerveses al Poblenou -ell viu a prop de l'Hospital de Sant Pau- i li va passar pel cap quedar-se a dormir amb els seus amics del 22@«perquè anava una mica borratxo».«Al final m'ho vaig pensar dues vegades i me'n vaig tornar a casa. Ara ja estaria mort». Expliquen que la barraca que estava sota la rampa d'accés al solar era molt estreta, sense finestres i amb dues estances molt petites. Posats a rumiar causes de la tragèdia, aposten per«una bombona que es va quedar oberta i un encenedor que es va encendre a mitjanit, una calefacció en mal estat o una bombeta que va fer guspira».

Es queden sense solar del romanès, un nom que els agrada. Tot i que diuen sentir-se integrats, un diumenge entre paisans«era com estar a casa».¿I com veuen tot això dels assentaments al Poblenou?«Quan no tens res, l'última cosa en què penses és en aquests debats tontos».