a peu de carrer

Gossos i periodistes que no mosseguen

2
Es llegeix en minuts
Edwin Winkels
Edwin Winkels

Periodista

ver +

Són 101 gossos que reben l'alcalde al jardí traster del CCCB, només un és dàlmata. Bé, en realitat són 18 gossos, però semblen molts més, així tots deslligats, corrent i jugant per terra, un intentant muntar-ne una altra, i els amos parlant entre ells. Amos que veuen arribar l'alcalde i no s'afanyen a lligar els gossos, sinó al contrari: «¿Ve a veure que tenim poc espai per treure els gossos?» diu un, però no crec que l'alcalde l'hagi sentit.

A més, aquesta tarda de dimartsXavier Triasno respon a ciutadans pel carrer, sinó a periodistes en una sala del nou edifici on s'alberga el teatre del CCCB,

a la plaça de Joan Coromines, que és el nom dels jardins on, a les set del vespre, els amos dels gossos deuen veure enTrias una Cruella de Vil.

Els gossos, no obstant, són tots molt bons, i a dins de la sala els periodistes tampoc mosseguen gaire. De fet, a les cinc primeres files ningú pren notes, hi ha molta vella glòria de la professió barrejada amb nerviosos funcionaris i agents de seguretat amb una mirada que converteix qualsevol en sospitós. Només a l'última fila hi ha 15 cadires amb una petita tauleta plegable on es pot treballar una mica. Darrere de l'alcalde, hi ha un gran cartell amb la frase«La ciutat de les persones».De les 19 persones que surten al cartell, 18 li giren l'esquena.

Notícies relacionades

Triasha volgut renovar la tradicional trobada anual de l'alcalde de Barcelona amb els periodistes, traient-la de la seu del col·legi professional, i donant-li el títol deL'alcalde respon. Però no sense oferir primer el seu llarg monòleg: «Volia ser curt, però escrivint em va sortir una mica llarg», admet, o avisa.

I parla de tot, de gairebé tot el que té una ciutat. Tot el que, fàcilment, es pot veure en una horeta a l'entorn del CCCB, un microcosmos barceloní.Triasparla de millorar la il·luminació mitja hora després que a la plaça dels Àngels s'apaguessin els 20 focus que la il·luminen; tots els carrers de l'entorn es queden sense llum, però l'apagada només dura vuit minuts.Triasparla d'explotació sexual i al carrer de Robadors la policia munta al mateix moment una batuda contra prostitutes i clients.Trias parla de seguretat, i davant del Macba s'ajunten dues patrulles de la Guàrdia Urbana.Trias parla de pobresa i exclusió social, i a l'ombra de la plaça veig tres persones sense sostre.Triasparla d'immigració, i tots els escolars a la plaça són d'origen asiàtic, però entre ells parlen castellà.Trias, és clar, sap què hi ha a Barcelona.