a peu de carrer

Texans 'pijos' per a un sense sostre

La Rosa i la Isabel, al punt de recollida de texans usats al Bulevard Rosa, dimecres.

La Rosa i la Isabel, al punt de recollida de texans usats al Bulevard Rosa, dimecres. / EDWIN WINKELS

2
Es llegeix en minuts
Edwin Winkels
Edwin Winkels

Periodista

ver +

Són resistents, en general, els pantalons texans, fabricats i patentats en la segona meitat del segle XIX pel visionariLevi Straussi el sastreJacob Davis, primer amb una tela com la de la vela i després amb un tipus de cotó més còmode de portar, però igualment resistent, que es deiaserge de Nimes, per ser d'origen d'aquella ciutat francesa, i després abreujat endenim. (Un altre detall etimològic, sobre el color de la majoria de texans: el blau de Gènova, ciutat que en francès es diu Gènes, i que en anglès es va convertir enjeans.)

Doncs aquells texans, que abans eren de buscadors d'or, miners, fusters i, és clar,cowboysdelwild west, i que ara són de tothom, des depijosfins a skaters,poden tenir una segona vida quan ens en cansem. Potser no estan trencats -igualment, trencats també poden estar de moda- i és una llàstima deixar que se'ls mengin les arnes a l'armari.

«La majoria dels que ens porten estan en molt bon estat. Fins i tot hi ha gent que ens ha comprat texans nous; a les rebaixes de H&M estan bastant barats». Però també n'hi ha dexinesosde Pepe Jeans, o uns Dockers a la cistella que laRosai laIsabel, voluntàries de la Fundació Arrels, em mostren a la seva parada temporal del Bulevard Rosa. Una talNúriaels n'ha arribat a deixar fins a 10 exemplars.

Roba neta

Second Chance és el nom de la recol·lecta de texans usats (o nous) que s'organitza per segona vegada a Barcelona, coincidint amb la fira de moda The Brandery, que comença avui a la Fira. Aquesta vegada, els pantalons aniran a parar als sense sostre que van a Arrels. «Cada setmana els donem roba neta o nova, o sigui que sempre en necessitem, no només ara», diuIsabel.

Però aquests pantalons seran una mica especials, ja que estudiants de l'escola superior de disseny i enginyeria Elisava de Barcelona «customitzen» o «tunegen» aquests pantalons, al·ludint d'alguna manera al seu origen (el nom del donant) i el seu destí, una feina que realitzaran aquests dies al seu estand a The Brandery.

Notícies relacionades

Espero que allà siguin més visibles que al Bulevard Rosa, centre comercial del passeig de Gràcia que es presta a ser solidari, però no del tot. A laRosai laIsabel-i els altres voluntaris que fan els torns- les han aparcat en un petit local buit on difícilment poden cridar l'atenció, quan just davant seu tenen una placeta, sense fer sevir, on tots els visitants i compradors les veurien perfectament. Elles no es queixen -«Ja estem agraïdes perquè ens deixen ser aquí»-, però els del Bulevard podrien aprendre de com han pogut col·locar, més visibles, les parades de Second Chance als altres centres col·laboradors, Pedralbes Centre i, sobretot, L'Illa Diagonal.

Potser és per aquesta poca visibilitat que al Bulevard Rosa s'han recollit uns 10 texans per dia. Queda la jornada d'avui en aquests centres, i el cap de setmana a The Brandery, per netejar els nostres armaris de texans que ja no ens posem.