Entrevista AMB EL director de casa amèrica de catalunya

Antoni Traveria: «Som un lloc de trobada, la casa del mestissatge cultural»

«Som un lloc de trobada, la casa del mestissatge cultural»SClB_MEDIA_1

«Som un lloc de trobada, la casa del mestissatge cultural»SClB_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts
C. S.
BARCELONA

Per al periodista Antoni Traveria és un orgull portar el timó de Casa Amèrica Catalunya aquest any tan especial en què l'entitat en celebra 100 de vida amb una agenda cultural plena d'il·lusions i de projectes.

-¿D'on ve la seva passió per l'Amèrica Llatina?

-Va començar per curiositat acadèmica amb un curs a la Universitat Menéndez Pelayo de Santander. Exercint de periodista he tingut la sort de coneixe'n diversos països. Des de fa 23 anys, dedico el 90% del meu temps a aprofundir en el coneixement de l'Amèrica Llatina. Devoro llibres, incorporo anotacions a un arxiu personal i m'apassiona anar completant a casa una biblioteca americanista d'autors i temes.

-Va passar a dirigir Casa Amèrica després de ser director d'Informació del Fòrum.

-Vaig demanar encaminar-la cap a vincles culturals. Així el 2006 va néixer Fundació Casa Amèrica, que té Carlos Fuentes de padrí. En el seu discurs inaugural va dir que la guerra civil la va guanyar Mèxic, per haver acollit valuosos intel·lectuals. Avui, som a l'agenda d'actes literaris, artístics, teatrals i cinematogràfics de Barcelona. Arturo Ripstein, Antonio Skármeta, Juan Villoro, Juan Gelman, Eduardo Galeano, Laura Restrepo i Cristina Peri Rossi en són entusiastes. Vénen molt sovint.

-¿Quin és l'objectiu?

-Acostar la cultura iberoamericana en les dues direccions. Els actes són gratuïts. Hi ha cues per a les lectures de poemes de Mario Benedetti.

-¿Quina serà la nova seu?

-Un espai cèntric que pugui acollir la gran demanda de públic. No podem seguir tancant la porta per dir «ja no hi cap ningú més».

-¿Quin tant per cent d'immigrants assisteixen a aquestes activitats?

-La fundació és un lloc de trobada. Som la casa del mestissatge cultural. Oferim una programació diversa i de qualitat, que és atractiva per a tota mena de públic, sigui quin sigui el seu origen.

-¿Què ens queda per aprendre dels llatinoamericans?

-Hi ha valors molt exportables. La creativitat, la imaginació, la generositat a canvi de res…

Notícies relacionades

-¿Com seran les relacions futures entre Europa i l'Amèrica Llatina?

-Responc amb una dosi d'utopia, no exempta de cert escepticisme. En algun moment ens adonarem del mal que fan els tòpics prefabricats que perduren després de dècades. Avui l'Amèrica Llatina és el continent que més bé mira i treballa cap al futur. Des d'Europa haurien de fer-se nous passos.