Modernització de l'aeroport de la capital catalana

Iberia i el Prat es reconcilien amb la inauguració del nou hangar

El conseller Nadal aplaudeix el «compromís» de la companyia i demana que l'aposta sigui «per sempre»

Hereu advoca per recuperar la «potent» indústria aeronàutica catalana «perduda ja fa dècades»

L’alcalde de Barcelona i el president d’Iberia inauguren la nova instal·lació de l’aeroport del Prat. / C. MÁRQUEZ / J. RUBIO

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / El Prat

L'estat d'eufòria de l'alcalde es pot mesurar per la quantitat de vegades que repeteix la paraulamagníficdurant un discurs. Ahir, en la inauguració del nou hangar de manteniment d'Iberia a l'aeroport del Prat, Jordi Hereu va recórrer a aquest qualificatiu -un dels seus preferits- fins a 12 vegades, o sigui, que l'alcalde estava més que content davant una colossal obra que suposa la reconciliació de l'aerolínia espanyola i Barcelona després d'un lustre en què la capital catalana es va sentir menyspreada.

Antonio Vázquez, president d'Iberia i amfitrió de l'acte, va prendre la iniciativa en una roda de premsa plena de piropos i bones paraules. Va parlar de «gran dia per a Barcelona», va recordar que l'empresa que dirigeix «assumeix riscos importants» amb aquesta infraestructura i va donar per completada la «tercera pota del desenvolupament del Prat». Per als neòfits, va concretar que les dues primeres

-la «creixent massa crítica que vol moure's d'un lloc a un altre» i les instal·lacions «envejables» de què disposa l'aeroport- ja es compten com a èxits, i va afegir que els nous vols intercontinentals que entren en funcionament el 2011 -la quarta pota- certifiquen el «compromís ferm» d'Iberia.

«FETS I NO PARAULES» / Hereu es va centrar en valors intangibles, en la necessitat de recuperar la «potent» indústria aeronàutica catalana «perduda ja fa dècades» i en l'obligació de generar «mil motius» perquè totes les companyies que aterrin al Prat vulguin disposar d'una instal·lació «de primera qualitat» per revisar i mantenir els seus aparells. «El futur de Barcelona depèn de la capacitat que tingui de poder-se connectar amb ciutats de tot el món. Això es fa de diverses maneres, però és fonamental comptar amb un aeroport de primer ordre», va resumir.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va deixar anar entre els elogis un parell de missatges enverinats. Satisfet amb el nou hangar, va acabar el seu discurs amb el desig que l'aposta d'Iberia pel Prat «sigui per sempre», i va instar a «deixar enrere els moments passats», uns temps en què, va donar a entendre, l'aerolínia es va centrar en altres projectes al marge de Barcelona per poder «agafar empenta».

El nou hangar de manteniment d'Iberia, amb capacitat per als avions més grans del món, incloent-hi l'Airbus A-380, donarà feina a 200 persones quan estigui en ple funcionament, d'aquí uns 18 mesos. Durant aquest període, els tècnics treballaran en la reparació simultània de dos avions. Passada l'etapa d'aprenentatge, serà capaç de revisar tres aparells a la vegada.

Notícies relacionades

El moment estel·lar de l'acte va ser un insòlit maridatge entre aviació i òpera. La soprano Anna Belén Gómez va treure partit de l'acústica de l'hangar amb peces de Puccini i Gounod mentre les portes s'obrien i a càmera lenta hi entrava un Airbus. Hi va haver alegria i catarsi col·lectiva, però res comparat amb el que passarà el 7 de novembre, quan el Papa visiti aquest magnífic edifici i s'acomiadi de Barcelona.

Vegeu el vídeo del nou hangar a internet a www.elperiodico.cat