ALARMA ENTRE ELS TURISTES

El 30% dels japonesos a Barcelona pateixen robatoris al metro

El consolat nipó a la ciutat reparteix fullets amb consells de seguretat

Intent de robatori a la plaça del Mar de la Barceloneta, a l’abril.

Intent de robatori a la plaça del Mar de la Barceloneta, a l’abril. / ARXIU / VICENS FORNER

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Els turistes japonesos, poc habituats a la delinqüència al carrer al seu país, han estat tradicionalment coneguts per ser una presa fàcil per als carteristes. Fàcil i molt atractiva, ja que els visitants nipons tenen habitualment un alt poder adquisitiu. Una realitat de la qual és conscient el Consolat General del Japó a Barcelona, que reparteix fullets als seus conciutadans amb recomanacions de seguretat i alertes sobre diverses zones de la capital catalana. Tot i així, un de cada tres japonesos (el 30%) que han visitat la ciutat des de començament d'any ha estat víctima d'un robatori al metro, segons dades de la cancelleria nipona recollides per Europa Press, cosa que suposa quatre punts més que durant l'any passat.

El fullet que distribueix el consolat als turistes japonesos, que normalment viatgen en grup, amb presses, i porten a sobre, a part de molts diners en efectiu, aparells electrònics d'última generació, adverteix de l'augment de robatoris de carteristes i pel mètode de l'estrebada en transports, hotels i en zones cèntriques de la ciutat, sobretot a la Rambla i la Sagrada Família. Fins i tot alerta d'assalts amb estrangulament a Montjuïc, atacant la víctima per darrere i agafant-la pel coll fins a deixar-la inconscient per robar-li. Com a norma bàsica, aquests tríptics, que es troben en hotels, comissaries i punts d'interès turístic, insten a desconfiar dels desconeguts i recomanen no sortir al carrer amb bossa de mà.

TAMBÉ A L'ENTRADA DELS HOTELS / Encara que els principals robatoris als turistes japonesos es produeixen al metro, els punts calents on els visitants són víctimes dels lladres són zones molt concorregudes, com l'eix de la Rambla-plaça de Catalunya-passeig de Gràcia, on els carteristes utilitzen el metro per fugir fàcilment de la policia, segons fonts consulars. També ho són la Sagrada Família, el parc Güell, Montjuïc, les platges, bars i restaurants, i fins i tot l'entrada dels hotels.

Notícies relacionades

Per la seva part, el consolat dels Estats Units ha reemplaçat aquest any i fins a l'agost 786 passaports, la majoria dels quals va ser a causa de robatoris comesos al carrer, principalment a la Rambla, al suburbà i en locals d'oci. Altres cancelleries consultades per Europa Press també han constatat que han augmentat les assistències a víctimes dels malfactors, cosa que els ha portat a col·laborar amb els Mossos.

La de França, per exemple, va tramitar entre el juliol i l'agost unes 1.000 denúncies complementàries a les realitzades a les comissaries. El consolat de Dinamarca va emetre a l'estiu 101 passaports provisionals, 20 més que el 2009. La policia va entregar al consolat noruec a l'estiu 200 objectes recuperats, la majoria carteres. Per la seva part, l'ambaixada de Nova Zelanda a Madrid ha constatat que el 80% de robatoris als seus conciutadans que tenen lloc a Espanya es produeixen a la ciutat de Barcelona.