GUARDÓ PER A UN NOU CONJUNT URBÀ

L'illa de Ca l'Aranyó guanya el Ciutat de Barcelona

Premi coral per a la combinació de nova i vella arquitectura al 22@

El Campus Audiovisual de la UPF que completa l'obra s'inaugurarà el dia 13

2
Es llegeix en minuts
ROSARIO FONTOVA
BARCELONA

El Campus Audiovisual, l'illa del 22@ on es combina la nova arquitectura amb la rehabilitació de l'antiga fàbrica de Ca l'Aranyó i on coincideixen l'ús públic amb l'ús privat, ha rebut el premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura i urbanisme. L'acta del jurat, que va estar presidit per Josep Maria Montaner, considera el Campus Audiovisual "un excepcional conjunt urbà" i "un treball coral que suma positivament diverses actuacions". El nou campus de la Universitat Pompeu Fabra s'inaugura el 13 de febrer.

La torre Imagina, l'edifici de nova planta seu de la productora Mediapro, inaugurada l'any passat, amb façana a la Diagonal i al carrer de Tànger, ha estat projectada per Carlos Ferrater i Patrick Genard. La seva característica principal, va assenyalar ahir Carlos Ferrater, és "que la façana consisteix en una membrana exterior complexa i l'única estructura, sense pilars, una cosa que fa cinc anys no s'hauria pogut fer".

Ferrater, que també va obtenir un altre premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura, pel Jardí Botànic, l'any 1999, va subratllar que l'operació urbana s'ha realitzat "amb bona sinergia i ha estat bastant modèlica per als que hi hem estat implicats". L'arquitecte va assenyalar així mateix que la concessió d'aquest premi és oportuna perquè coincideix justament amb les crítiques que s'estan realitzant al nou urbanisme de Barcelona.

LES NAUS

La Universitat Pompeu Fabra utilitza algunes aules situades a l'edifici de Mediapro, però concentra les seves activitats a l'antiga fàbrica de Ca l'Aranyó, edificada el 1872 per Claudi Arañó, a imatge de les indústries tèxtils britàniques. La fàbrica va ser rehabilitada i rescatada d'un estat de semiabandonament el 2005 per l'ajuntament, que va encarregar el projecte als arquitectes especialitzats en patrimoni fabril Antoni Vilanova i Eduard Simó. Després, les seves dues naus de totxo han estat adaptades als usos de comunicació audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra per l'equip de Josep Benedito i Ramon Valls. A més de la biblioteca i les aules, situades a la fàbrica, es va edificar una altra peça de nova planta complemen- tària a la cantonada de Roc Boronat i Tànger.

Si hi ha cap símbol que uneixi l'arquitectura nova i l'antiga és la xemeneia de Ca l'Aranyó, una agulla de totxo de 36 metres situada en un pati d'illa per a ús indistint de tots els ocupants dels equipaments de l'illa. Precisament el jurat va valorar la combinació d'usos i programes que s'ha donat a l'illa. I com a prèvia a totes les actuacions, es concedeix també el premi al pla urbanístic de Can Framis que va redactar Beth Galí.

Notícies relacionades

MENCIÓ A LA CASA BLOC

Finalment ha rebut una menció especial el procés d'intervenció a la Casa Bloc, de l'arquitecte Josep Lluís Sert, amb la retirada dels afegits que van mutilar els primers blocs per a obrers de Barcelona segons encàrrec del Pla Macià de la República, al convertir- se en residència de militars durant el franquisme. La menció reconeix les administracions, l'associació i comunitat de veïns i els arquitectes autors de la rehabilitació. El jurat va estar compost per Rosa Rull, Josep Bohigas, Manuel Ruiz Sánchez i Júlia Shultz.