CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC DE L'EIXAMPLE

La Casa Lleó Morera culmina la restauració dels seus interiors

La joia del Quadrat d'Or modernista està llogada a empreses que es comprometen a preservar-la

La recuperació dels antics safaretjos al pati del darrere, pròxima actuació de la propietat

2
Es llegeix en minuts
ROSARIO FONTOVA
BARCELONA

La Casa Lleó Morera manté amb extrema atenció la preservació dels seus interiors, obra mestra conjunta dels millors artesans i artistes del modernisme barceloní. La façana, un prodigi de pedra treballada com si fossin randes, rivalitza al passeig de Gràcia amb les cases Batlló i Amatller. Però els pisos, d'exquisida decoració, estan llogats a empreses i no es visiten. La propietat es disposa a restaurar els antics safaretjos, situats en un pavelló construït al pati posterior d'illa de l'Eixample, i ha reconstruït la decoració mural, un esgrafiat en forma d'arbre que dissimulava una façana mitjanera.

El 2006, el grup Núñez i Navarro va adquirir l'edifici i va iniciar-ne un projecte de rehabilitació que ha començat a aplicar-se després d'una anàlisi estructural dels interiors i una anàlisi cromàtica. La façana exterior ja havia estat restaurada, de manera que les millores s'han centrat en les vidrieres de la façana posterior, que contenen referències a l'origen rural de la família Lleó Morera. L'any passat es va retirar la torre de refrigeració que hi havia instal.lada al pati del darrere la botiga Loewe que ocupa la planta a peu de carrer. Durant aquests mesos s'ha renovat part de l'ebenisteria i el parquet i ben aviat es restauraran els mosaics.

CONVIVÈNCIA

Durant una recent visita de Josep Lluís Núñez a l'edifici, es va poder comprovar la cura amb què tres llogaters --Guess by Marciano, EFG Bank Luxemburg i Guru-- compatibilitzen les seves tasques empresarials amb el respecte a un interiorisme probablement irrepetible. Les cases de moda exhibeixen els seus productes en cavallets o mobles prestatgeria, fet que evita ancoratges a les parets. El cablejat de la instal.lació elèctrica està a la vista i la il.luminació es basa en llums de peu o halògens col.locats en cables de tensió. Els sistemes informàtics i de música ambient funcionen via ràdio. El mobiliari d'oficina s'ha instal.lat de forma que no hi hagi fricció amb les parets decorades.

Notícies relacionades

Cridats per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, van treballar en la construcció de la casa el moblista Gaspar Homar, l'escultor Eusebi Arnau, el taller de vidrieres Rigalt i Granell i els dibuixants Josep Pey, que va dissenyar-ne la marqueteria, i Lluís Bru que va crear-ne els mosaics, segons documenta el llibreLa Casa Lleó Morera, escrit per Manuel García-Martín i editat el 1998 per Catalana de Gas. La varietat de motius florals que recobreixen la casa en tècniques d'esgrafiat, ceràmica, estuc, cassetonats de guix i marqueteries és aclaparadora. Tot i que durant un temps el pis principal va estar ocupat per Turisme de Barcelona i l'oficina Barcelona 2004, les dimensions i la riquesa de la decoració fan pràcticament impossible habilitar- ne l'obertura al públic, al contrari de les pròximes cases Amatller, Milà o Batlló.

Durant la visita es va recórrer el terrat on hi ha el templet que es pot veure des del passeig de Gràcia. Tenia una funció merament ornamental i va haver de ser reconstruït a consciència després de quedar fet miques a causa del foc creuat entre faccions oposades durant els fets de maig del 1937. A l'interior del graciós templet s'hi va instal.lar un niu de metralladora.