TENSIÓ ENTRE ELS PROMOTORS MUSICALS DEL ROCK ESPANYOL

La coincidència de dates aviva la batalla dels festivals d'estiu

El Summercase amenaça Benicàssim al programar-se el mateix cap de setmana de juliol

El FIB es planteja una rèplica amb una edició paral.lela que es faria a Madrid els mateixos dies

2
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / BARCELONA

La guerra entre els festivals espanyols de música, evident tot i que mai confirmada per les parts, ha entrat en una nova fase que promet un estiu del 2008 encara més tens. L'anunci que el Summercase endarrereix la seva edició una setmana per no coincidir amb "dos dels festivals europeus més importants" el situa en el mateix cap de setmana que el seu rival més pròxim, el FIB de Benicàssim. El Summercase ho justifica com una "conseqüència de l'any bixest". El FIB no ho entén així.

Rebobinem. El 2006, el Primavera Sound acusava el Summercase d'assentar-se al mateix lloc que ells, el Parc del Fòrum. El 2007 el FIB lamentava que el Summercase se celebrés just una setmana abans del seu festival, amb el perjudici que això els causava a l'hora d'atraure públic. El 2008 la promotora Sinnamon estrenarà el Daydream, un altre festival al Fòrum, amb el grup més desitjat de l'any: Radiohead. Serà el 12 de juny. I endarrereix el Summercase fins al 18 i 19 de juliol, quan el FIB ha fixat les seves dates del 17 al 20 del mateix mes.

SILENCI

Els fets són aquests. Les interpretacions, variables. Però encara que el Summercase lamenti quedar com el dolent de la pel.lícula i a les oficines del FIB s'enfilin per les parets, ni José Cadahía (director del primer) ni els germans Miguel i José Morán (codirectors del segon) volen fer declaracions. En principi, la coincidència de dates no hauria d'accentuar encara més les subhastes per la contractació de bandes que ja hi va haver el 2006, però aquest any es disputen alguna cosa més: el públic.

Fins ara, la batalla tenia lloc a l'empara de la llei d'un lliure mercat on l'últim (Summercase) ha de lluitar més per guanyar-se l'espai. I entenent que el públic es beneficiava de la creixent oferta. Aquest any, no. El públic sols podrà anar al FIB o al Summercase i hi ha la sensació que algú acabarà perdent el pols. Potser tots dos, perquè tam- bé es dividiran l'impacte mediàtic i publicitari, bàsics per assegurar patrocinis, contractacions i, en definitiva, la salut de cada esdeveniment.

Una altra conseqüència és la pugna pels artistes. Això pot implicar que els dos festivals hagin d'alterar encara més el seu suposat perfil alternatiu per caçar artistes que reuneixin més públic. El Summercase va fitxar el 2007 Lily Allen i Mika. Miguel Morán ha dit que negocia amb REM i Dylan. I encara que el Primavera Sound, de filosofia i pressupost més modestos, sembli sortir il.lès en la batalla, ja s'ha quedat sense My Bloody Valentine.

Notícies relacionades

Però queda una fitxa per moure. El FIB planeja des de fa anys una edició paral.lela que inicialment s'havia de fer a Euskadi, però cada cop són més insistents els indicis que apunten que es podria reubicar a Madrid: a pocs quilòmetres del Summercase que organitza a Boadilla del Monte aquells dies. En aquest cas, el tercer cap de setmana de juliol hi hauria quatre festivals similars.

En alguna cosa més coincideixen el FIB i el Summercase. Tots dos han posat a la venda els abonaments a un preu d'oferta que expira el mateix dia: el 15 de gener. Se suposa que llavors s'anunciaran els primers noms. Mentrestant, tot seran trucades als agents de contractació. Que, un any més, es freguen les mans.