Esdeveniment a la Vall dels Reis

Egipte exhibeix com a atracció turística la mòmia de Tutankamon

Les restes passen del sarcòfag original a una urna de vidre climatitzada en una sala contigua

El cos havia estat fotografiat i analitzat diverses vegades, però no va ser mai mostrat al públic

3
Es llegeix en minuts
KIM AMOR / LUXOR / ENVIAT ESPECIAL

El faraó Tutankamon segueix descansant a la seva tomba, la KV 62 de la Vall dels Reis, a Luxor, però fora del sarcòfag on ha estat ocult durant més de 3.000 anys. Des d'ahir, la mòmia del faraó més popular de l'Antic Egipte s'exhibeix en una urna de vidre situada a l'habitació contigua a la cambra funerària. A partir d'avui, els turistes que visitin el cementiri faraònic tindran l'oportunitat de mirar per primera vegada cara a cara el jove rei. El seu cos està cobert per una tela de lli, excepte el cap i els peus. Tota una novetat i un somni fet realitat que, sense cap mena de dubte, potenciarà encara més la creixent indústria turística del país del Nil.

El trasllat de la mòmia del seu antic habitacle al nou va durar escassament un quart d'hora. De fet, el sar- còfag es troba només uns 10 metres de la caixa de vidre. L'operació la va portar a terme un grup de quatre experts dirigits pel secretari general del Consell d'Antiguitats d'Egipte, el sempre mediàtic arqueòleg egipci Zahi Hawass. La seqüència va ser gravada per dos canals de televisió nord-americans, National Geographic i Discovery Channel, que es van emportar l'exclusiva, a més dels fotògrafs de tres agències internacionals de premsa.

Solament després es va permetre l'entrada al centenar de periodistes que esperaven fora del temple funerari sota un sol de justícia. La calor encara era més sufocant a l'interior, on se suava de valent, entre empentes, flaixos i focus. "És un dia molt important per a tothom. Tutankamon està sa i estalvi", va dir Hawas mentre posava, amb el seu habitual barret a l'estil Indiana Jones, davant de les càmeres.

CLIMATITZACIÓ

La moderna urna de vidre climatitzada protegeix les mil.lenàries restes de qualsevol agent perjudicial mediambiental. Hawass va recordar que la mòmia es troba en bastant mal estat, segons sosté a causa del tracte que li va donar l'arqueòleg britànic Howard Carter, que va descobrir la tomba intacta el 4 de novembre del 1922, ahir va fer 85 anys. De fet, tot el cos de la mòmia està partit fins en 18 trossos.

El cap del jove faraó, que va morir amb 19 anys el 1352 aC, és petit i negre com l'atzabeja, igual que els peus, que miren al cel drets com un pal. Entre els seus llavis es perceben una part de les dents.

Des que es va descobrir, solament s'ha obert el sarcòfag en quatre ocasions. A banda d'ahir, l'última vegada va ser l'any 2005, quan la mòmia va ser sotmesa a un examen amb un sofisticat escàner. Llavors es va detectar una ferida en una de les cames, cosa que ha obert la teoria que podia haver mort com a conseqüència d'una caiguda durant una partida de caça.

Els grups de turistes que van visitar ahir la Vall dels Reis es preguntaven a què es devia aquella expectació mediàtica tan gran. No tenien ni idea de tot el que estava passant. "Sabia que mostrarien per primera vegada en públic la cara de Tutankamon, però no avui", va dir Ualid, un guia que conduïa quatre parelles d'espanyols. ¿Saps si els guies podrem entrar a veure la mòmia ara?", va preguntar.

Notícies relacionades

PRIMERS TURISTES

Amb la boca oberta es van quedar també les britàniques Louis i Sarah, que estudien egiptologia a Londres. "Això portarà més turisme a Egipte. La veritat és que fins ara la tomba de Tutankamon no tenia gaire interès. Però això canvia les coses", va dir Sarah, que observava inquieta la sortida i entrada constant d'informadors de la tomba. Ahir, el privilegi va ser només per a la premsa. Avui serà per a la resta de mortals, amb el pagament previ d'uns 11 euros. Però hi va haver qui va passar per alt la norma. Aprofitant la confusió que regnava a l'entrada que dóna accés a la KV 62, i després de convèncer el guàrdia de l'entrada, el parisenc Michel Denis i els seus tres fills es van convertir en els primers turistes de la història a veure la cara del faraó. "Fa dos dies vam estar veient la sala de Tutankamon al museu egipci al Caire. El que hem vist avui ha estat molt impressionant", va explicar, pletòric, Denis.