TRANSMÈS EN DIRECTE PER LA TELEVISIÓ

La mòmia de Tutankamon, mostrada al públic per primera vegada en la història

El 'faraó nen' té el nas xato, les dents pronunciades i el cap rodó

1
Es llegeix en minuts
EFE / LUXOR

La mòmia del faraó Tutankamon ha estat treta del seu sarcòfag i mostrada al gran públic per primera vegada en la història, enmig d'un gran enrenou mediàtic. Des d'avui, la mòmia descansarà en una urna de plexiglàs transparent, a l'abric de la pols, la humitat i els canvis de temperatura.

"Amb la col·locació de la mòmia a la vitrina, portem el rei daurat a la vida eterna", ha dit exultant Zahi Hawas, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats i impulsor d'aquest projecte.

La mòmia delfaraó nenté el nas xato, les dents pronunciades i el cap rodó, segons han pogut constatar els nombrosos mitjans internacionals congregats per assistir a aquest trasllat històric. Precisament avui es compleixen 85 anys del descobriment de la mòmia per part de l'arqueòleg britànic Howard Carter.

Diverses televisions, encapçalades per National Geographic i Discovery Channel, han gravat el moment del trasllat i l'han transmès en directe en una pantalla situada fora de la cambra mortuòria.

La cerimònia d'avui ha estat reservada a la premsa, i el gran públic i els turistes hauran d'esperar fins demà per veure la cara del faraó més famós de la història.

Control de la humitat

El director de la Vall dels Reis a Luxor, Mustafa Wazery, ha assenyalat que la mòmia "estarà molt millor a la vitrina perquè en podem controlar la humitat i la temperatura". Precisament, el Consell Suprem d'Antiguitats egipci ha justificat aquest trasllat pel dany que ha causat a la mòmia l'excessiva humitat a la cambra mortuòria a causa del gran nombre de visitants.

Notícies relacionades

Segons Waziri, la mòmia es troba en molt mal estat perquè el seu descobridor, el britànic Howard Carter, "no la va tractar bé quan la va trobar el 1922". Carter va utilitzar barres de ferro per separar la mòmia de la seva màscara, i a més la va manipular amb violència per separar els amulets del sudari. "El resultat és que avui dia la mòmia està dividida en 18 trossos diferents", ha informat l'egiptòleg.

Així mateix, el director de la Vall dels Reis s'ha mostrat partidari de la teoria que defensa que el faraó va morir en un accident al caure d'un carro i no, com apunten altres hipòtesis, assassinat.