CAOS A BARCELONA

Red Eléctrica afirma que la protecció va funcionar i ''va confinar'' l'avaria a ''només'' tres subestacions

2
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

El president de Red Eléctrica de España, Luis Atienza, ha afirmat avui que la protecció en les subestacions elèctriques en les quals ahir es va registrar una avaria que va deixar uns 300.000 abonats sense llum va funcionar d'acord amb l'establert i "va confinar" el problema a "només" tres subestacions.

En roda de premsa a la seu de REE a Barcelona, Luis Atienza ha qualificat avui l'avaria de "circuit trifàsic", el més greu que es pot produir a la xarxa elèctrica i que "passarà als llibres de text de l'enginyeria elèctrica" per la seva gravetat. Atienza ha explicat que des que es va produir el curtcircuit per la caiguda d'un cable sobre la subestació de Collblanc (Barcelonès) fins que va començar el procés de reacció van transcórrer 140 mil·lisegons en els quals es va registrar una "extraordinària sobrecàrrega en els cables, que els va danyar de forma important".

En aquest període de reacció, va funcionar el disseny de protecció establert en les instal·lacions i es va confinar l'avaria a "només tres subestacions", ha manifestat Atienza, de les 15 de què disposa Barcelona.

Així, l'inici de l'avaria es va situar ahir cap a les onze del matí a la subestació de Collblanc, on va caure un cable sobre la instal·lació, i que va afectar també la del carrer d'Urgell, que ja ha estat reparada, i la de passeig Maragall, on la situació és més complicada i s'està a l'espera que els tècnics n'avaluïn la reparació, ha precisat el president de REE.

"Prioritat" a Maragall

No obstant, ha puntualitzat que al passeig de Maragall "ha cremat la connexió d'un dels cables a conseqüència de la sobrecàrrega" elèctrica d'ahir i ha manifestat que la reparació d'aquesta subestació "és una prioritat absoluta" ja que de la seva posada en marxa depèn la normalització total del servei a la ciutat de Barcelona.

Luis Atienza ha reconegut que "aquest incident és d'una extraordinària gravetat" però ha afegit que "no té a veure amb l'esforç inversor" que realitza REE i que s'ha multiplicat per tres durant els últims quatre anys, si bé no ha pogut precisar les xifres inversores destinades a Catalunya.

"Causes desconegudes" de l'avaria

Pel que fa a les futures reclamacions de les persones afectades, el directiu de l'empresa elèctrica ha puntualitzat que la legislació estableix que les reclamacions s'han de realitzar al distribuïdor, en aquest cas Fecsa-Endesa, ja que REE "no coneix ni els abonats", però ha dit que si s'estableix la responsabilitat de REE, les afrontarien.

Notícies relacionades

Respecte a l'inici de l'avaria, Atienza ha dit que "es desconeix la causa" per la qual va caure el cable sobre la subestació de Collblanc si bé ha comentat que "no és habitual en les instal·lacions de REE que els cables passin per sobre, justament per evitar incidents".

Aquesta subestació va ser adquirida per REE fa quatre anys a Fecsa-Endesa, amb els tècnics de la qual està col·laborant la seva empresa per intentar solucionar l'avaria al més aviat possible, ha precisat.