En 3 minuts

Martí Gironell: "'El pont dels jueus' uneix dues cultures"

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Periodista i escriptor

Besalú, 1972. Periodista de TV-3. Va ser guia pels carrers on passa la seva novel.la. Avui hi ha turistes que passegen amb el seu llibre.

Martí Gironell va tenir mala sort per Sant Jordi. Inesperadament, el seu llibre va arrencar com un dels més venuts... i els exemplars es van esgotar. Per fi, l'última setmana, la quarta, cinquena i sisena edicions d'El pont dels jueus(Columna) han arribat a les llibreries. Ja és el número u.

--¿Com arrenca tan fort el llibre d'un autor gairebé novell?

--L'editorial va fer una gran feina invitant 20 llibreters a visitar els escenaris de la trama a Besalú. I jo vaig tirar de la meva faceta d'exguia per explicar per què el pont no és recte, ensenyar els forats per a lamezuzàa les portes de les cases jueves... Després, els llibreters han fet de prescriptors. Els comentaris que em fan és que la novel.la aposta per la narració i per la història, cosa que no és freqüent en la novel.la històrica catalana.

--A Catalunya, ¿la simpatia subterrània de molts per la causa jueva assegura l'èxit?

--El llegat jueu va ser molt gran, i encara no entenc per què van ser perseguits. He volgut tractar la possibilitat, que va ser realitat en llocs com Besalú, on van caure els murs del call, que cristians i jueus s'integressin.

--¿Què buscava amb la novel.la?

--Pretenc que, a més de llegir una aventura, el lector conegui com vivia aquella comunitat. M'agrada pensar que hi ha un corrent de simpatia per conèixer altres cultures.El pont dels jueusés una metàfora d'aquesta unió entre dues persones i dues cultures.

Notícies relacionades

--Abunden els periodistes que triomfen fent novel.la històrica.

--Intento ficar el lector en una realitat i que la comprengui. I per a això utilitzo el meu ofici de professional de la comunicació.