en tres minuts

Arcadi Volodos: "Prefereixo escoltar música a casa"

1
Es llegeix en minuts
M. C. / BARCELONA

Arcadi Volodos

Pianista

Enlluernador intèrpret rus. Es va iniciar com a pianista tard, als 15 anys. Ofereix 40 concerts a l'any. Avui actua al Palau de la Música.

--¿Per què dedica el seu nou disc a Franz Liszt?

--Des de fa temps volia fer un disc que reflectís tots els diferents aspectes d'aquest compositor que va descobrir els colors simfònics del piano. El seu llenguatge, com el de Beethoven, va tenir una gran evolució si compares la seva primera obra amb l'última.

--¿Què és el que més el fascina?

--És una cosa que no es pot explicar amb paraules. Cada persona és única al món. És com si hagués d'explicar per què estimo algú. Si la raó intervé en la meva valoració, es perd part del misteri de l'amor. En la música, passa igual. El misteri és el que fa que realment funcioni.

--¿S'aprèn més dels llibres o de les persones?

--De tot s'aprèn, també de les experiències, de les trobades, de les discussions, de les classes, dels professors. Tot el que sóc és fruit d'un conjunt de coincidències.

--És un virtuós. ¿Què passa si s'equivoca en un concert?

--L'important és transmetre un missatge, arribar a l'ànima, i si això passa no em preocupa en absolut si hi poso notes falses. Cortot és una pianista que m'encanta enormement malgrat els seus errors. De fet, valoro molt més la seva música que la perfecció de milers de notes que ofereixen altres intèrprets.

Notícies relacionades

--¿Com ha d'anar un espectador a un concert de piano?

--Quan jo toco no em fixo en els sorolls de la sala. Però vaig poc a concerts perquè em molesten els estossecs i també els perfums. M'estimo més escoltar música a casa i sense cap molèstia.