CINE

Lolita i Juan Diego defensen un 'Fuerte Apache' molt especial

El film de Mateu Adrover transcorre en un centre d'acollida de menors

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Entre el "desencant" i la "il.lusió" es mouen tots els personatges --educadors socials i nois a les portes de la marginació-- que ha creat Mateu Adrover per aFuerte Apache, la sevaopera primacom a director de llargmetratges. Lolita, en el seu segon paper protagonista, i Juan Diego, en un esglaó més d'un any de treball francament espectacular, posen bàlsam a les seves ferides d'adults i en les dels xavals d'un centre d'acollida.

El debutant Mateu Adrover, que fins ara havia treballat com a guionista de cine i televisió, s'ha basat en la feina del seu germà com a educador en un centre d'acollida de menors per escriure el personatge central, Toni (Juan Diego), un individu sense vida personal que s'ha bolcat en la feina i a qui amb prou feines li queda esperança que els nois trobin una forma de vida digna. Quan al centre hi arriba Tariq, un nen marroquí il.legal a Espanya però amb ganes d'estudiar i anar a la universitat, Toni sent que encara hi pot haver esperança. També per a ell, que coneix Carmen (Lolita). "Ella posa llum i vida en ell", afirma l'actriu.

NOVA OPORTUNITAT

Rodada a la Barceloneta, el Born i el Raval, i amb la casa de colònies de Canyelles, a la comarca del Garraf, com a plató,Fuerte apache, que s'estrena el dia 26, és, segons el director, un "conte per a adults" en què es fabula sobre l'arribada de les segones oportunitats. "El problema és reconèixer les oportunitats en un medi sense esperança", va comentar ahir Mateu Adrover durant la presentació del film, i Juan Diego hi va afegir: "En aquesta societat no hi ha lloc per al que no està en perfecte estat de revista".

A mesura que anava escrivint el guió, Mateu Adrover s'adonava que "acabaria malament". "Però quan vaig arribar al final --va relatar--, vaig saber que aquesta història demanava un punt d'esperança".

El protagonista deVete de mí, reconegut com a millor actor al passat festival de Sant Sebastià, es va inspirar en els capellans obrers que als anys 70 van sembrar la il.lusió entre els més desafavorits. Per la seva part, la filla de la Faraona i el Pescaílla veu el seu personatge com una mena de fada, com un ésser "amable i benefactor" enmig de violència, drogues, marginació i falta d'amor.

Notícies relacionades

Lolita, que va guanyar un Goya per la seva interpretació aRencor, de Miguel Albaladejo, va lamentar no rebre més ofertes per fer pel.lícules. Ara, que publicarà un nou disc, va destacar: "No hi ha papers per a dones a la quarantena com jo".

El verdader descobriment és Hamza al-Hilali, el nen que dóna vida a Tariq, que va ser elegit després d'una selecció de 1.400 nanos quan acompanyava el seu germà, que sí que anava darrere d'un paper.