'GORDA', sense aprofundir en el tema

1
Es llegeix en minuts

AUTORNeil LaBute

DIRECTORAMagda Puyo

TRADUCTORJoan Sallent

ESTRENA7 de novembre

TEATREVillarroel Teatre

Neil LaBute(Detroit, 1963) ja va donar mostres de ser un bon i compromès dramaturg amb l'estrena al Teatre Nacional de Catalunya, el 2002, d'Excés, un text que destil.lava mala bava dirigit perMagda Puyo.

Aquesta mateixa i excel.lent directora porta ara al Villarroel TeatreGorda, també d'aquest autor i cineasta nord-americà (la seva última pel.lícula ésThe wicker man, amb Nicolas Cage). El text s'alinea amb les creacions que defensen la grassor exagerada de la dona enfront de tot el que utilitza la seva bellesa com a tapadora de masclismes i vils consumismes.

Toni (Ivan Benet), un jove i tímid executiu, s'enamora d'Helena (Mireia Gubianes), una voluminosa bibliotecària que viu aquesta nova situació amb una felicitat contagiosa. Però Òscar (Òscar Rabadán), unyuppieesbojarrat i amant de la gresca, i Gina (Cristina Genebat), que va tenir una experiència sentimental amb Toni, decideixen tombar aquella relació utilitzant com a únic argument la grassor d'Helena i el que aquesta suposa en el món social actual.

Cap espectador dubta que la circumstància és socialment in- admissible. Però també és cert que des del principi percebem el que passarà i l'obra es resol, en una de les seves millors escenes, d'acord amb el que se n'espera.

Gorda(la paraula s'utilitza com un insult) és una obra que entreté, en part per la seva bona interpretació, dibuix dels personatges i netedat del muntatge. Però el text, traduït perJoan Sallent,és massa esquemàtic i no té la mala llet d'aquellExcés

Al llarg de la representació al Villarroel hi ha situacions i diàlegs que n'eleven el nivell; peròGordaés una obra carregada de bones intencions i falta de consistència. No crec que l'ajudi el tractament donat perMagda Puyoal personatge d'Òscar, que es passa contínuament i sembla un imant per rendir-se al riure de la platea.

Notícies relacionades

Dins de la bona interpretació global de tot el repartiment és just ressaltar el treball deMireia Gubianes,pel seu bon nivell com a actriu i per la seva facilitat a l'hora d'interpretar un personatge d'aquestes característiques.

GONZALO PÉREZ DE OLAGUER