OPERACIÓ URBANÍSTICA A SANTS-MONTJUÏC

Els primers pisos de Can Batlló s'alçaran el 2007

El projecte final per convertir l'eix fabril en residencial ja ha estat aprovat

Els industrials denuncien la falta d'acords per marxar a la Zona Franca

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Després d'una dècada de negociacions i projectes fallits, els primers pisos que s'ubicaran en l'actual recinte industrial de Can Batlló es començaran a construir el tercer trimestre del 2007 i es posaran a la venda en els pròxims mesos. La immobiliària Grup Gaudir va donar a conèixer ahir el projecte arquitectònic per a la transformació de 144.292 metres quadrats, on aixecaran 1.377 vivendes entre lliures, concertades i de protecció oficial. L'anunci de l'empresa arriba tres setmanes després que la subcomissió d'Urbanisme aprovés definitivament el projecte, sense que s'hagi publicat oficialment encara. Els empresaris que treballen als tallers del recinte van lamentar ahir la falta d'informació sobre aquest afer.

El trasllat de les 86 empreses que segueixen a la zona --segons dades de l'Associació d'Industrials de Can Batlló-- continua sent el punt negre de l'operació urbanística. Els primers pisos --270-- anunciats pel grup promotor formaran part de la primera fase, amb el nom de Gaudir Magòria. Aquesta construcció no tindrà demores perquè els terrenys on s'aixecaran ja estan lliures, va destacar l'empresa, que encara no disposa de preus. Les següents fases s'aniran completant fins al 2011.

Poc més del 30% del total de vivendes seran de protecció oficial. Si s'hi afegeixen els pisos dotacionals que s'aixecaran a la zona d'equipaments, la vivenda protegida arriba al 40%, molt per sota de les demandes de les entitats veïnals. No obstant, la ubicació de les futures llars, al voltant d'un gran parc (amb un total de 4,7 hectàrees de zona verda) ha estat pactat amb les associacions del barri.

20% DE LLOGUER

Gaudir aixecarà les vivendes lliures i concertades, que tindran una dimensió mitjana de 80 metres quadrats, els baixos comercials i un total de 2.000 places de pàrquing, a més d'urbanitzar els nous carrers, amb una inversió de 450 milions d'euros. Més d'un 20% seran de lloguer, ja que la proximitat de la Ciutat de la Justícia i la Fira pot generar la presència de residents de pas.

Enric Batlle, responsable del projecte arquitectònic Gaudir Nou Centre, va explicar que el parc exercirà d'element central i que comunicarà l'espai de dalt a baix i d'esquerra a dreta, i l'obrirà a qualsevol veí de Sants-Montjuïc. De fet, el disseny conserva una façana amb una entrada que està situada a la Gran Via. La recuperació dels espais fabrils que es preservaran anirà a càrrec de les diferents administracions que promoguin els equipaments, com ja va avançar al seu dia aquest diari. La nau central d'aquest recinte, per exemple, serà la seu de la Conselleria de Medi Ambient.

Notícies relacionades

La creació d'aquest nou eix residencial suposarà l'arribada d'uns 4.000 veïns a la zona, a més a més de la millora de la connexió entre la Gran Via i el barri de la Bordeta.

El projecte segueix a la penombra per la falta d'acord amb les empreses que sobreviuen al recinte. La directora general de Grup Gaudir, Carmen Escribá, va assegurar que gràcies a una suposada renovació de contractes, molts empresaris es podrien mudar en condicions avantatjoses a la Zona Franca. Va assegurar que un total de 174 contractes segueixen vigents. L'Associació d'Industrials de Can Batlló, per contra, ha denunciat en diverses ocasions que molts tallers han anat desapareixent davant la finalització dels contractes. "El 1999 érem 210 empreses i ara en queden 86" (la majoria d'empresaris té més d'un contracte), van assenyalar fonts dels afectats.