TRANSFORMACIÓ DELS GRUPS JUVENILS

Les bandes llatines han perdut membres amb la legalització

Latin Kings i Ñetas reconeixen que han tingut baixes per por de represàlies policials

Els 'latin' dels EUA es desmarquen del grup legalitzat per la Generalitat

1
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER / BARCELONA

Els Latin Kings i els Ñetas, les dues bandes llatines amb més presència a Barcelona, han perdut membres durant el seu procés de legalització com a associacions juvenils. Els Ñetas van afirmar que se n'han retirat almenys 80 membres des que van iniciar les converses amb l'Ajuntament de Barcelona. Una branca operativa a Sabadell centre i nord ha rebutjat la legalització i s'ha escindit del grup, que actualment redacta els seus estatuts.

Els Latin Kings han reconegut que han perdut gent en el seu procés, tot i que encara compten amb uns 250 integrants a Catalunya.

L'ajuntament va assegurar fa uns mesos que les dues agrupacions havien deixat de créixer des que es van iniciar les converses públiques, possibilitat que havia estat prevista quan el consistori va proposar a aquests grups la seva transformació en associacions legals.

EFECTE BENEFICIÓS

Això no preocupa els líders dels grups. Sagat Torres, portaveu dels Ñetas, va afirmar que l'agrupació entén les baixes com un benefici, ja que aquests exintegrants impedien el desenvolupament d'una organització normalitzada.

Però els líders dels EUA s'han desmarcat del procés barceloní. Kim Mission, portaveu internacional dels Latin Kings, va dir que l'Associació Cultural de Reis i Reines Llatins, legalitzada per la Generalitat, no suplanta el vell grup. "Els Latin Kings són una nació, amb les seves regles, els seus símbols i el seu funcionament. L'associació legalitzada a Barcelona és una altra cosa, encara que estigui integrada perlatin kings. De fet, la majoria delslatin kingsno estan en aquesta associació", va dir.

Notícies relacionades

El portaveu dels Ñetas també va assegurar que el grup que resulti del procés de legalització no substituirà l'associació Ñetas. "Serà un grup format perñetas, però no l'associació Ñeta", va dir.

Carles Feixa, antropòleg investigador del fenomen d'aquestes agrupacions, va explicar que, malgrat que les noves associacions legals no reemplacin les velles, el procés d'obertura ha canviat l'actitud dels seus membres. "Abans hi havia més mà- niga ampla amb la violència, i ara no es toleren aquestes conductes", va afirmar.