GIRA DE L'ASTRE DE NOVA JERSEY

Springsteen enlluerna 18.000 persones al Palau Sant Jordi

El 'Boss' ha ofert el repertori clàssic de Pete Seeger a un públic entusiasta

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

A Barcelona, les estrelles del rock es divideixen en dos grups: Bruce Springsteen i la resta. L'adhesió catalana a l'autor deBorn to runés apassionada i a prova de bomba, com ha quedat clar, una vegada més, aquesta nit al Palau Sant Jordi, en una nova demostració de força de laspringsteenmania.

Igual que el 14 de maig passat a Badalona, el repertori folk de Pete Seeger (ampliat amb algunes repesques de cançons pròpies) ha tornat a regnar en una nit d'alta intensitat. El local olímpic ha registrat el ple de les grans ocasions, amb 18.000 persones que al seu dia van esgotar totes les entrades en una hora i mitja.

En aquesta gira, Springsteen torna a prescindir de la E Street Band, però a diferència d'altres vegades en què es va permetre aquest luxe (elstoursde 1992, 1993 i 2005), no s'han trobat a faltar elscrescendosde saxo de Clarence Clemons ni el piano dramàtic de Roy Bittan.

Amb 17 músics

Acompanyat per un altre repertori i per unes altres maneres, elBossha entaulat una excel·lent relació amb els 17 membres de la Seeger Sessions Band, i és la primera vegada que se'l veu igual d'exultant sense recórrer al seu èpic registre rocker.

We shall overcome. The Seeger sessionsespolsa 13 cançons (18 a l'ampliadaAmerican land edition) que apel·len a temps remots, al període fundacional dels Estats Units i a la seva col·lecció d'herois i truans.

Però aquesta nit, una vegada més, el trobador de Nova Jersey ha convertit aquest material en una cosa vital i atemporal, que preserva la seva brillantor festiva i el seu fons espiritual, sempre present en tot cançoner de l'artista.

Espirituals i jazz

Hi ha hagut melodies de cantina, espirituals negres i gestos de complicitat al jazz i el blues amb denominació d'origen a Nova Orleans. Moments de pura diversió i cançons carregades de metàfores existencials. Algunes, per cert, conegudes pels assistents més grandets perquè van ser adaptades al català als anys 60 i 70 per diversos artistes del circuit folk. Un espectacle "de pecat i salvació", com l'ha qualificat el mateixBoss.

Notícies relacionades

L'encert de Springsteen ha consistit, novament, a donar a aquest repertori popular capturat als anys 50 i 60 per Pete Seeger, un enfocament vitaminat, recolzat en una banda exultant, carregada d'instruments de vent extravertits i detallista en els moments de més lirisme.

Músics fins ara semianònims que l'oncle Springsteenha embarcat alegrement en una nova gira de gairebé dos mesos per Europa.