CINE

Almodóvar, Huerga i Díaz Yanes, darrere l'Oscar

L'Acadèmia elegirà una aspirant a l'estatueta entre les seves últimes pel·lícules

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

El cine espanyol més recent, complet i exportable va emprendre ahir la seva particular carrera cap als Oscars.Volver, de Pedro Almodóvar,Alatriste, d'Agustín Díaz Yanes, iSalvador, de Manuel Huerga, competiran pel favor dels membres de l'Acadèmia de Cine espanyola que n'elegiran una de les tres per representar Espanya en la preselecció com a millor pel.lícula de parla no anglesa.

Les tres pel.lícules responen a tres estils cinematogràfics diferents, pe- rò coincideixen a reflectir altres moments de la crònica sociohistòrica, des de l'Espanya del Segle d'Or fins a la del franquisme, passant per la societat actual que conviu amb les tradicions. Comparats amb els altres films estrenats i tot i els alts i baixos, som davant de les produccions més rodones d'aquest any.

La preselecció de l'acadèmia que presideix Mercè Sampietro coneguda ahir se sotmetrà ara a la votació dels seus membres i el dia 28 se sabrà quin es presentarà a la consideració de Hollywood. El 23 de gener l'acadèmia nord-americana decidirà si la inclou en la terna per optar a l'Oscar.

Sense cap mena de dubte,Volverparteix com a favorita, sobretot pel prestigi del seu director, que ja ha guanyat dos Oscars. I a més a més l'acadèmia espanyola de cine ha escollit quatre vegades pel.lícules d'Almodóvar per optar al prestigiós guardó. En els sis mesos que fa que està en cartell ja ha recaptat gairebé 10 milions (9.856.551) d'euros i l'han vist un total d'1,8 milions d'espectadors.

El pes de la publicitat i de la promoció és enorme a l'hora en què tant els acadèmics espanyols com els de Hollywood inclinin la balança. I en aixòVolverté uns quants mesos d'avantatge respecte aAlatriste, un film molt més car que l'anterior, amb més efectisme visual, però aliè al públic que no conegui la història d'Espanya o les novel.les de Pérez-Reverte.

Almodóvar i Penélope Cruz, una de les cares hispanes més conegudes pel públic nord-americà, fa mesos que estan presentant el film pel món. Dimarts passat, al festival de Toronto, on ara hi ha Díaz Yanes i el seuAlatriste, el realitzador es mostrava caut sobre la possibilitat de repetir candidatura a l'Oscar i estenia la precaució a Cruz, que lluint el seu físic i uns elegants vestits, ja fa mesos que sona per competir per l'estatueta per la seva interpretació d'una lluitadora mare manxega.

Notícies relacionades

El suport d'una multinacional com Sony pot ser determinant per al director manxec. Abans de l'estrena del film als Estats Units el 3 de novembre vinent, Sony ha programat un cicle titulat¡Viva Pedro!, que exhibeix vuit de les millors pel.lícules del cineasta. Es va inaugurar el mes d'agost passat a Nova York i finalitzarà a Portland al desembre.

L'acollida internacional d'Alatristes'ha de descobrir encara --fa dues setmanes que es va estrenar a Espanya--, iSalvadorva recollir un prolongat i intens aplaudiment en l'últim festival de Cannes.

Temes:

Manuel Huerga