Pearl Jam reivindica aquesta nit la seva arrel grunge a Badalona

El quintet de Seattle presenta el seu disc homònim al Palau Olímpic

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / BARCELONA

A una dècada llarga del final del grunge com a fenomen comercial planetari, Pearl Jam s'erigeix en el seu principal supervivent. Ho demostra en una gira, la primera que inclou Europa en sis anys, que el porta per primera vegada al Palau Olímpic de Badalona, on presentarà el seu celebrat disc homònim, llançat al mercat el maig passat. El quintet de Seattle sortirà avui a l'escenari a les 21.30 hores, després de l'actuació de l'enèrgic trio australià Wolfmother.

Disc i gira indiquen que Pearl Jam s'ha tret de sobre alguns fantasmes, com el seu mal de consciència després de convertir-se en dinosaures de l'stadium rock,i el trauma que els va produir la mort de nou espectadors d'un concert a Dinamarca, el 2000. Aquell any van oferir la seva, fins ara, última gira europea. Els seus següents senyals van ser discos d'estudi,Riot act(2002) iPearl Jam(2006), on el grup recupera la cruesa dels seus inicis i evita la temptació de l'èpica.

El nou disc, editat per la seva prò- pia discogràfica, J Records (integrada en la multinacional Sony BMG), busca un so de rock directe, agressiu i sense sobreproducció, amb el pes de la gravació centrat en les cançons i en l'expressivitat natural d'Eddie Vedder i companyia. I amb un parell de senyals polítics en dues composicions,Army reserveiWorld wide suicide,que fan referència a la intervenció militar dels EUA a l'Iraq i a l'angoixa dels familiars dels soldats enviats a la guerra.

"No et pots quedar de braços plegats davant del que està passant",assenyalava a aquest diari, el maig passat, el guitarrista Stone Gossard. No és la primera vegada que Pearl Jam expressa les seves idees polítiques. El 2004 va ser una de les bandes de la giraVote for change,que pretenia desallotjar Bush del poder. I en el seu penúltim disc van incloure la peçaBushleager,on l'inquilí de la Casa Blanca no en surt ben parat.

Notícies relacionades

La d'avui serà la tercera actuació de Pearl Jam a Catalunya. El grup va debutar a Barcelona fa gairebé 10 anys, el novembre del 1996, per presentar el seu disc més discutit,No code,al Palau d'Esports. Gairebé quatre anys després, el maig del 2000, els autors deJeremyes van atrevir amb el Palau Sant Jordi (sense omplir-lo) en la gira deBinaural,que va inspirar la seva maniobra industrial més temerària: l'edició oficial de discos dobles amb tots els concerts deltour,72 en total (inclòs el de Barcelona), per combatre la pirateria.

Després de la gira europea, el grup viatjarà al mes de novembre a Austràlia. I el periple acabarà amb un esdeveniment singular: Pearl Jam serà la banda convidada d'U2 en el macroconcert que els irlandesos oferiran el 9 de desembre a l'estadi Aloha, de Honolulu (Hawaii), en el tancament del mastodònticVertigo tour.

Temes:

Pearl Jam