A NIVELL ESPANYOL

La majoria de dones explotades sexualment són a Girona i Almeria

Santa Coloma de Gramenet, a favor d'abolir la prostitució, organitza unes jornades de reflexió

«Si es regula aquest ofici, qualsevol dona passaria ser prostituible», justifica l'alcaldessa Núria Parlon

undefined48102509 sociedad barcelona 11 05 2019  mala vida en la rambla   pros191004134707

undefined48102509 sociedad barcelona 11 05 2019 mala vida en la rambla pros191004134707

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Les dones pobres (aquelles que pateixen més inseguretat social i econòmica i que procedeixen de països amb més desigualtat i vulneració de drets humans) són les principals víctimes de tràfic per a l’explotació sexual i la prostitució. El 43% pertanyen a zones de fora de la Unió Europea (UE) i les que provenen de la UE venen, preferentment, de països de rendes baixes, com ara Moldàvia, Bulgària i Romania. El 95,57% de les persones víctimes de tràfic per a explotació sexual són dones i nenes. A l’estat espanyol, la majoria de les dones explotades sexualment residien, el 2018, a les zones de Girona Almeria.

Són dades de l’Observatori de Dades Obertes sobre Prostitució de La Ciba, un espai de recursos per a dones impulsat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), que forma part de la Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic. A més, segons aquest observatori, als països amb legislació abolicionista de la prostitució, com és el cas de Suècia, Noruega i Islàndia, el tràfic d’éssers humans és «pràcticament inexistent». Tota aquesta informació s’ha fet pública en el marc de les jornades ‘Ni putes, ni princeses: dones lliures. Reptes i aliances per l’abolició de la prostitució i l’explotació sexual’, organitzades per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, al front del qual es troba la socialista Núria Parlon.

L’esquerra, dividida

El debat entorn de la prostitució té dividida l’esquerra espanyola. Algunes veus opten per regular-la; d’altres, per abolir-la. El PSOE es posiciona a favor de l’abolició, mentre que a Podem conflueixen les dues actituds. Barcelona en Comú, que al costat del PSC governa l’ajuntament de la capital catalana, està a favor de la regulació i no de l’abolició, tot i que actualment la ciutat té aquest debat més aparcat que altres municipis de l’àrea metropolitana (com el de Santa Coloma, l’Hospitalet o Sant Boi de Llobregat) que sí que opten, sense embuts, per prohibir-la.

“Regular la prostitució significa que seria un ofici qualsevol. I, en aquell moment, qualsevol dona passaria a ser prostituible”, explica a aquest diari l’alcaldessa Núria Parlon. «Regular la prostitució implicaria que cada vegada hi hagués més competitivitat. I la majoria d’aquestes dones venen de països amb moltes dificultats. Nosaltres volem abolir aquest ofici, perquè és una professió poc igualitària en què no hi ha llibertat», afegeix.

Educar per prevenir

Parlon posa èmfasi en la necessitat d’”educar” perquè “no hi hagi homes puters”. És a dir, treballar en la prevenció, que passa també per regular la pornografia. L’alcaldessa també veu la necessitat de treballar perquè la prostitució deixi de ser vista com un “problema d’ordre públic”. I creu necessari que, tant a nivell estatal com a Catalunya, s’ofereixin programes que permetin a aquestes dones “emancipar-se”.

Notícies relacionades

“A Suècia o França consideren que la regulació no és una opció. A Alemanya, on la prostitució és legal, resulta que moltes prostitutes no s’han donat d’alta a la seguretat social. És a dir, aquesta regulació no ha anat acompanyada de més drets laborals. És per això que a Alemanya s’ho estan replantejant”, assegura l’alcaldessa de Santa Coloma. “La prostitució és una de les institucions més perverses del sistema patriarcal”, opina.

En les jornades que avui han conclòs a Santa Coloma de Gramenet hi han sigut presents expertes com Rosa Cobo Beatriz Ranea, i activistes com Beatriz Gimeno Amelia Tiganus. Aquesta última, exprostituta i víctima de tràfic, es posiciona obertament a favor de l’abolició d’aquest ofici.