BARÇA-BETIS (5-0)

De João a João, golejada del Barça al Betis

Félix i Cancelo, titulars els dos portuguesos, van obrir i van tancar el marcador contra un Betis de broma

De João a João, golejada del Barça al Betis

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De João a João.Així va començar a guanyar el Barça. Amb una recuperació de Cancelo i un gol de Félix es va consolidar el triomf que va conduir el campió al liderat de la Lliga, un paradís que l’any passat no va conèixer fins al desembre. Un bon lloc per esperar el debut de dimarts vinent en la Champions contra l’Anvers, tot i que el Madrid recuperi el primer lloc si venç la Reial Societat.

De João a João. Així va acabar de guanyar el Barça. Amb un gol de Cancelo, convertit en extrem de dret, amb força i inspiració de sobres, per completar la maneta al Betis.

Els portuguesos inauguraven una etapa mentre Ferran en tancava una altra. Una que portava dolorosament i irremeiablement el record de Messi, dos anys després de la seva marxa, i que ressuscitava l’autor de l’últim gol de falta que es va apuntar el Barça. Va ser a Mestalla, el 2 de maig de 2021, i un valencià, fins fa poc discutit, va acabar amb aquesta síndrome. La seva substitució estava preparada i es va retirar del camp ovacionat, havent certificat la seva recuperació psicològica i golejadora. 

Assistència sense tocar la pilota

La rehabilitació futbolística que espera completar João Félix a Barcelona, que es va presentar davant l’afició com correspon a un futbolista de la seva talla i el seu cost original a l’Atlètic: de titular, tot i que fos un fitxatge accessori i d’última hora. Però, sobretot, es va presentar amb un gol i una assistència el·líptica, això és, que no va existir al no tocar la pilota perquè Lewandowski també marqués.

Cancelo, en canvi, era una adquisició més necessària, gairebé obsessiva, perquè tapés el traumàtic buit d’un lateral dret, natural, de carrera, i es desplegués com un extrem notable. Koundé va aplaudir amb les orelles aquesta arribada perquè reduirà les seves aparicions a la banda. No li agrada, tot i que amb França no tingui cap més remei que jugar-hi.

L’altre mag Félix

Félix atrau dubtes. No tant per la posició que ocuparà com pel rendiment que oferirà en el futur. Es pot confirmar que jugarà habitualment de fals extrem esquerre que s’endinsa perquè Balde aprofiti l’espai per la banda. Però és aviat per aventurar quina serà la seva aportació després d’aquesta aparició tan brillant. Es va dedicar primer a desxifrar els (pocs) deures tàctics que li corresponen mentre insinuava les accions que s’esperen d’ell i que va oferir a continuació amb una apreciable freqüència: regats i passades.

Cancelo es va mostrar més sobrat a l’inici, amb un xut des de la vora de l’àrea com si fos un interior i una obertura a Balde clàssica d’un migcampista. Més sobri, es va permetre el luxe de fer un túnel en una excursió que va fer a l’extrem esquerre i marcar un gol convertit en extrem dret, mentre el mag portuguès Félix oficiava el seu xou. El mag Félix original, el català, es diu Fèlix Llaugé i Dausà, té 90 anys i la seva carrera, a més de molt més llarga, ha sigut més constant.

Un regal per al Barça

L’alegria del Betis va ser un regal per al Barça que es bloqueja davant equips tancats. Es va enfrontar, a més, a una defensa formada per exjugadors seus, modelats tots quatre (Bellerín, Bartra, Chadi Riad i Miranda) a les escales inferiors blaugrana. El cinquè culer era Sergi Altimira, un dels migcampistes, i el sisè, Abde, va quedar reservat a la banqueta, el lloc del qual va voler escapar-se quan va demanar la seva sortida del Barça. Assegut al costat de Pellegrini va veure com els seus excompanys encarrilaven el partit. Va sortir, com li passava amb Xavi, amb el marcador advers. Va haver d’enfrontar-se amb Cancelo, a qui no va arribar a conèixer.

Absents el traspassat Canales i el lesionat Fekir, el joc ofensiu del Betis passa per Isco. El renascut Isco, perfectament equiparable al personatge de la pel·lícula d’Alejandro González de Iñárritu en la seva versió més ‘light’. La vida d’Isco no ha perillat, només la seva veloç carrera futbolística cap a l’ocàs. Va voler ressuscitar al Sevilla després de sortir del Madrid, i del Sevilla en va marxar al desembre, pegat i insultat per Monchi, per reaparèixer sis mesos després al final de la palmera, allà on viu el Betis a la ciutat andalusa.

Isco feia quatre jornades que era elegit el més valuós dels partits del Betis fins que va desaparèixer, anul·lat amb la pròxima presència d’Oriol Romeu i la xarxa de solidaritat defensiva que teixeix el Barça i que té en Gavi el primer servidor, tan aplicat en la recuperació de pilotes com en l’activació dels atacs davant un Betis de broma, sacsejat pel Barça que va fugir del seu passat.

Fitxa tècnica

Barcelona: Ter Stegen (8); Cancelo (9), Koundé (7), Christensen (7), Balde (7); Gavi (7), Romeu (6), De Jong (6); Ferran (7), Lewandowski (7), João Félix (8).

Tècnic: Xavi Hernández (8).

Canvis: Gündogan (6) per Romeu (m. 63); Raphinha (7) per Ferran (m. 63); Yamal (6) per Félix (m. 63); Iñigo (sc) per Christensen (m. 76 ); Marcos (sc) per Balde (m. 76).

Betis: Rui Silva (4); Bellerín (4), Bartra (5), Chadi Riad (4), Miranda (5); Altimira (4), Roca (4); Luiz Henrique (4), Isco (5), Ayoze (6); Willian José (6).

Tècnic: Manuel Pellegrini (4).

Canvis: Guilherme (4) per Rui Silva (m. 46); Abde (4) per L. Henrique (m. 46); Guido (4) per Roca (m. 67); Rodri (5) per Isco (m. 67); Cruz (4) per Ayoze (m. 67).

Gols: 1-0 (m. 25), Félix; 2-0 (m. 32), Lewandowski; 3-0 (m. 61), Ferran; 4-0 (m. 66), Raphina; 5-0 (m. 81), Cancelo.

Àrbitre: Sánchez Martínez (5), murcià.

Targetes: Bartra (m. 72), Guido (m. 84), Iñigo (m. 86).

Notícies relacionades

Estadi: Lluís Companys.

Espectadors: 45.055.