LA PLANIFICACIÓ BLAUGRANA

A set dies de l’inici del Barça 23-24: Gündogan, aviat Iñigo Martínez i encara sense mig centre

¿Com és Ilkay? ¿Com juga Gündogan? ¿Per què deixa el City i ve al Barça?

Iñigo Martínez deixa l’Athletic entre polèmiques camí del Barça

Laporta està convençut que es podran inscriure tots els jugadors

Brozovic, tampoc: el Barça es queda sense el croat, que fitxa per l’Al-Nasrr

A set dies de l’inici del Barça 23-24: Gündogan, aviat Iñigo Martínez i encara sense mig centre

Efe

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Xavi esgota l’última setmana de vacances. Viu inquiet perquè li encantaria tenir tot el que ha demanat (una cosa utòpica en un Barça en crisi econòmica) o, almenys, el més important.

Ja disposa de la peça que teixeix el joc ofensiu, capaç d’actuar en qualsevol posició del seu quadrat del mig del camp i amb una habilitat especial per firmar l’última, i gairebé sempre, més difícil passada.

És Ilkay Gündogan, l’únic fitxatge que ha oficialitzat el Barça aquest estiu de penúries econòmiques, en què no té l’opció d’activar palanques com fa un any.

Laporta ja ha deixat definit el pla per reforçar l’equip: «Falta un defensa, algú al mig del camp», ha dit el president blaugrana després d’acostar-se a Javier Tebas, el president de LaLiga, amb qui recompon relacions per la necessitat que suavitzi el ‘fair play’ per poder inscriure els jugadors. No es tocarà res en atac, a no ser, és clar, que surtin Ansu Fati o Ferran Torres, jugadors que no es volen moure.

A Xavi, mentrestant, li dona Gündogan, que ve gratis del Manchester City després de guanyar-ho tot (Champions, Premier i FA Cup), tot el que necessita al mig del camp. O gairebé tot perquè està orfe des de l’adeu de Sergio Busquets per anar a l’Inter Miami i retrobar-se amb Messi. I, potser, aviat amb Jordi Alba. Però la llista de desitjos de Xavi per omplir aquest forat impossible d’omplir s’ha anat reduint perillosament.

Al tècnic se li exigirà, així ho fa Laporta cada vegada que apareix, un salt endavant a Europa. Però sense aquest mig centre ‘top’, com el mateix Xavi va reclamar, tot se li complica més.

En un mes s’ha passat de Zubimendi a Oriol Romeu. Del pla A al pla D perquè pel camí també han caigut objectius inaccessibles com Kimmich (pla B), que no es mou del Bayern Munic, o Brozovic (pla C), que va acceptar la fortuna que procedeix de l’Aràbia Saudita per deixar l’Inter. Ha firmat per tres anys amb l’Al-Nasrr, on es reunirà amb Cristiano Ronaldo, a canvi de 100 milions d’euros, una xifra inassumible per al Barça.

I Xavi, mentrestant, cada cop més preocupat perquè la successió de Busquets s’ha enverinat al no trobar-se solucions ni a casa (Nico no el convenç). Ni tampoc fora. El tècnic està inquiet. I amb raó, és clar.

Jugadors experts i amb ofici

És a punt de deixar el banyador a l’armari per posar-se el xandall, amb una indissimulada sensació d’inquietud. Sense un mig centre bo, no hi ha paradís, va venir a dir l’entrenador abans d’anar-se’n de descans estival. Torna dilluns i continua sense arribar. Això sí, el tècnic espera que es faci oficial l’arribada d’Iñigo Martínez, l’excentral de l’Athletic, que encaixa perfectament en el retrat robot que ha dissenyat en la planificació.

Jugadors experts i amb ofici, capaços de garantir rendiment immediat, que vinguin amb tot ensenyat i après: Gündogan (32 anys i en farà 33 a l’octubre); Iñigo (en va fer 32 al maig). Futbolistes experts que permetin omplir, alhora, el forat que ha provocat la sortida de tres dels quatre capitans en poc temps: Piqué, Busquets i Alba, per aquest ordre cronològic, van deixar el braçalet al camerino.

Nova jerarquia al vestidor

Això obliga a una necessària regeneració de la jerarquia del vestidor, que ara pilotarà Sergi Roberto com a primer amo del braçalet, seguit de Ter Stegen i qui sap si Araujo i Lewandowski assumeixen les dues cadires buides de l’escalafó. Tot dependrà de la votació que facin els mateixos futbolistes.

El club, mentrestant, agilitzarà aquesta setmana els fitxatges (Romeu, Arda Güler i Vitor Roque) per donar-li a l’entrenador el que necessita. Tot i que no sigui, òbviament, la primera opció que reclamava. En el cas del migcampista turc del Fenerbahçe i el davanter brasiler de l’Athletico Paranaense, tots dos de 18 anys, es tracta d’inversions de futur, que no poden ni han d’estar exigides a un impacte immediat en l’equip, com sí que demana Xavi.

Notícies relacionades

De moment, i a l’espera que es noti amb mesures concretes, el pla de viabilitat, que ha obligat a Laporta i la seva junta a presentar un aval de 6,67 milions d’euros, només hi ha 13 jugadors inscrits a la web oficial de LaLiga. Signe més que evident de la provisionalitat en què s’està movent la institució. Són Ter Stegen, Kounde, Eric, Christensen, Pedri, Gavi, Kessie, Ferran Torres, Frenkie de Jong, Ansu Fati, Lewandowski, Dembélé i Raphinha.

Si es va a la web del Barça apareixen 17 futbolistes perquè estan inclosos Araujo, Sergi Roberto, Iñaki Peña i Marcos Alonso, malgrat que no han sigut inscrits en la Lliga. Serien 18 amb Alejandro Balde, que té fitxa del filial i encara no ha renovat, després d’haver pujat de manera espectacular la seva cotització al consagrar-se en el primer any al Camp Nou. Amb Gündogan, 19. I amb Iñigo, 20. Una plantilla justeta per defensar la corona de lliga i per fer aquest el salt endavant a Europa que exigeix Laporta i busca Xavi.