«HEM DE FER AUTOCRÍTICA»

Xavi, després del Barça-València: «Arribem massa justos al final»

El tècnic diu que als futbolistes els va faltar «entendre el joc» però va remarcar la capacitat de treball i la solidaritat del grup

Xavi, després del Barça-València: «Arribem massa justos al final»

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es pateix més a dalt a la grada i es passa pitjor, perquè la distància limita el marge d’actuació. Després de comprovar una de les conseqüències de la sanció per acumulació d’amonestacions, Xavi Hernández s’ha promès a si mateix reduir les protestes als àrbitres que l’han condemnat a haver d’asseure’s a la tribuna.

Es pateix més i es veu millor el joc, admetia Xavi. «Arribem molt justos al final del partit», va admetre el tècnic, que no només es referia al dramàtic duel amb el València, sinó als últims disputats, immers el Barça en la dinàmica dels dos partits per setmana que ja no es produirà el març després de l’eliminació de l’Europa League. El relleu de Frenkie de Jong va obeir, precisament, a unes molèsties físiques als isquiotibials. Era l’11è partit consecutiu de l’holandès, que només va aguantar 45 minuts. En 9 havia disputat els 90 minuts.

En una ratxa d’atonia, en què el Barça apel·la a la mera supervivència, Xavi va voler combatre les crítiques per l’alta exigència que té l’equip. Va posar en valor que el liderat, i els 10 punts d’avantatge abans i que es jugués el Betis-Reial Madrid. «Estem millorant en moltes coses», va dir en una lectura global. «La comparació l’hem de fer amb l’equip de l’any passat, no amb el millor Barça de la història», va replicar, amb referència a l’era Guardiola (2008-12) en què ell va participar com a futbolista.

«Estem millorant en moltes coses. La comparació l’hem de fer amb l’equip de l’any passat, no amb el millor Barça de la història»

Xavi Hernández / Entrenador del Barça

Fallen les forces

A l’equip li fallaven les forces, amb molts jugadors cansats, i li va faltar «entendre el joc» per saber aprofitar situacions d’avantatge. A tall d’exemple, el tècnic va exposar que els jugadors no trobaven Balde, que solia estar amb espai lliure, i optaven per la seguretat de la passada enrere.

Però també va faltar encert. En el penal que Ferran va estavellar al pal i en un xut posterior d’Ansu Fati que va anar a l’altre pal.

«Si haguéssim sigut més efectius era un partit per guanyar còmodament, però ens hem complicat la vida», va admetre el tècnic, al·ludint, sense citar-la a la passada errònia de Kounde a Araujo que va propiciar l’expulsió del central uruguaià. No obstant, la nova fase del partit amb inferioritat numèrica va rescatar «la capacitat de treball i la solidaritat» en les files de l’equip, que també va complaure l’entrenador.

Xerrada sense importància

Igual que la xerrada entre Ferran Torres i Ansu Fati per llançar el penal. El primer designat era el valencià i el seu company li va demanar que l’hi cedís. Ferran s’hi va negar i el va fallar. Després, Ansu va ser el primer que el va animar. «És qüestió que es comuniquin entre ells», va comentar Xavi, sense donar-hi més importància. Només ho lamentava per la injecció de moral que hauria rebut Ferran, que va haver de sentir alguns xiulets.

Notícies relacionades

«No hem de crucificar Ferran per l’error del penal; el crucificaríem si no corregués o no tingués actitud per treballar, però Ferran és un exemple i pot fallar», va remarcar Xavi. Ansu va ser, no obstant, el substituït. El «sacrificat», en paraules de l’entrenador, quan es necessitava més fons i més instint per fer cobertures defensives.

Xavi va admetre que el nivell general ha baixat. No va aclarir, tot i que ho va insinuar, que es justifica en les absències de quatre titulars de pes: dos migcampistes (Pedri i Gavi) i dos davanters (Dembélé i Lewandowski). «Ens està costant generar joc», va admetre. L’entrenador confia a poder refrescar el Barça de cara al pròxim partit: diumenge que ve contra l’Athletic a San Mamés.