EPC

3
Marcos López

El problema

No havia acabat la primera part quan Pedri es va tirar a la gespa del Camp Nou. Estava lesionat. I Xavi, és clar, es va preocupar amb tota la raó de món perquè sabia que estava perdent al far del seu equip. Minuts després, ja amb la segona part iniciada, i després del gol de Marcos Alonso, el Barça informava.

«Té una lesió al recte anterior de la cama dreta, pendent de proves per conèixer l’abast exacte de la lesió», va informar el club sobre aquesta ruptura del centrecampista canari. Es va quedar sense Pedri i el Barça va mantenir, amb l’entrada de Sergi Roberto, la fórmula dels quatre centrecampistes. Però el partit ja s’havia complicat amb la remuntada anglesa en menys de 10 minuts per superar el gol de Marcos Alonso.

Marcatge a...

Va fer el que va voler. I, sobretot, quan va voler. Marcus Rashford es va convertir en l’estrella del United. No només pel gol de l’empat que va silenciar el Camp Nou, capaç com va ser de trobar una escletxa per burlar-se del cos de Ter Stegen. El davanter anglès va aprofitar una mala lectura defensiva de Kounde per escapar-se en velocitat de Marcos Alonso just abans de detectar on havia de xutar per esquivar el porter alemany. Era el pròleg de la tempesta del United, simbolitzada en la velocitat i creativitat de Rashford transformat en un dimoni invisible per als blaugrana.

L’esperava Xavi al flanc esquerre. Per això, va posar Araujo de lateral dret per frenar el davanter del United. Però es va moure amb llibertat per tot el front d’atac, erigit en el millor de l’equip de Ten Hag.

La tàctica

Xavi va tocar la defensa i es va trencar. El tècnic va introduir dos canvis en la millor defensa de les grans Lligues d’Europa. Va treure Balde i va posar Alba. Va treure Christensen de l’eix i va situar Marcos Alonso amb Kounde, que va recobrar la seva condició de central perquè a Araujo li va tocar assumir la condició de lateral dret. Es va desnaturalitzar l’estructura defensiva blaugrana de tal manera que es va transformar en irreconeixible. Sostinguda, tot cal dir-ho, en la primera meitat per dues monumentals parades de Ter Stegen, a qui Rashford li va trobar la solució menys esperada.

El debat

Sense Pedri, lesionat, i sense Gavi, sancionat. El Barça es presentarà la setmana que ve a Old Trafford sense els dos petits. Un seriós problema per a Xavi, obligat a buscar a la seva llibreta si manté el vestit dels quatre centrecampistes, a l’espera que Busquets es recuperi a temps, o retorni al dibuix dels dos extrems. Va arrencar el Barça omplint el centre del camp i va acabar amb dos ales perquè Raphinha va estar acompanyat per Ansu. Després, Xavi va treure el brasiler, que va marxar molt enfadat perquè havia tornat l’esperança al barcelonisme amb el seu gol, que era el 2-2, i va entrar Ferran Torres. El Barça va apostar en aquest tram final pel vertigen i la velocitat, més digne d’un ritme de la Premier que de l’Europa League.

El protagonista

Gols sense el ‘nou’. Dos gols va marcar el Barça al United i cap va portar la firma de Lewandowski, que està submergit en una crisi estranya d’ineficàcia. No està lluït el jugador més determinant del Barça. Ni lúcid, ni fi.

Li van canviar tots els acompanyants. Però ni així es va poder veure el Lewandowski que necessita el Barça. Va començar el polonès amb Gavi com a fals extrem esquerre, quedant Raphinha ancorat a la dreta. Va acabar el partit amb Ferran i Ansu.

Però el problema estava en Lerwandowski, que va intentar fins a tres rematades. Les tres van ser frustrades per la defensa del United. Al final, va marxar amb un pobre balanç: dos xuts, un a porta. I es va quedar sec.