ACTUALITAT BLAUGRANA

Bartomeu va pagar a periodistes mitjançant terceres empreses, segons un informe dels Mossos

  • La policia considera que aquests fets podrien ser constitutius dels delictes d’administració deslleial i corrupció entre particulars

  • A l’informe se citen pagaments a Marçal Lorente i Albert Lesán

Bartomeu va pagar a periodistes mitjançant terceres empreses, segons un informe dels Mossos

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un informe dels Mossos afegit al sumari del ‘Barçagate’ determina que «alguns periodistes rebien diners del FC Barcelona per ordre de Josep Maria Bartomeu», l’expresident blaugrana, i que «ell mateix també va intervenir directament perquè el FC Barcelona formalitzés contractes amb aquestes persones», segons la documentació a què ha tingut accés aquest diari.

En aquest informe, els Mossos asseguren que es van arribar a «falsificar factures per desviar diners cap als periodistes escollits per Bartomeu» i que «en diverses ocasions Bartomeu també ordenava a terceres empreses fer els pagaments als periodistes».

Especialment assenyalen l’empresa Amalgama Marketing, administrada per Miquel Sambola, que va treballar en la campanya electoral de Bartomeu el 2015 juntament amb el seu germà Óscar Sambola i el seu pare Miquel Sambola Puebla.

Aquesta empresa va tenir contracte amb el FC Barcelona durant el mandat de Bartomeu. A més, Oscar Sambola i Miquel Sambola Puebla eren el gerent i el president d’honor del Club Esportiu Laietà quan va rebre 1,5 milions d’euros per part de l’entitat blaugrana per possibles molèsties de soroll i pols abans de la demolició del Miniestadi. Ningú més va ser indemnitzat per aquest concepte.

Atacs a Laporta i Font

El cos policial català considera que els periodistes «haurien cobrat a través d’Amalgama part de les seves factures per indicació de Bartomeu». Però també anomena una altra empresa: Tormenta de Acero, gestionada per José Marín Pasquín Comalrena de Sobregrau.

A més, a l’informe s’aporten converses trobades als dispositius tecnològics dels investigats en el cas ‘Barçagate’ en les quals els periodistes, segons els Mossos, «reconeixen defensar els interessos de Bartomeu i atacar rivals com Joan Laporta (l’actual president) i Víctor Font (candidat a les últimes eleccions)».

Aquestes converses es produeixen entre els periodistes Marçal Lorente i Albert Lesán, l’expresident Bartomeu i Jaume Masferrer, la seva mà dreta. Bartomeu i Masferrer són dos dels investigats per possible administració deslleial i corrupció entre particulars en el ‘Barçagate’.

«S’han identificat missatges en els quals l’expresident del Barça hauria dissenyat un sistema per desviar diners a periodistes. Aquests pagaments es materialitzaven a través de societats interposades, amb unes transferències ordenades per Bartomeu, que també donava instruccions precises sobre quin era el concepte que havien de tenir les factures», expliquen els Mossos.

Conceptes ficticis

En una de les converses entre Marçal Lorente i Bartomeu, el periodista li envia una factura per a l’empresa Tormenta de Acero i l’expresident li demana canviar el concepte pel de «període de formació de quatre mesos en comunicació empresarial».

«Els conceptes de les factures són ficticis i, fins i tot en algun cas, la societat que Bartomeu ordena que emeti la factura ni existeix en el període en què teòricament havia prestat els serveis facturats», detalla l’informe dels Mossos.

Així, el cos policial assegura que «es tracta de pagaments indirectes que pagaria el FC Barcelona a través de terceres empreses (prèvia transferència al club) per afavorir la reputació digital de Bartomeu i atacar els seus rivals».

Notícies relacionades

En aquest sentit, considera que l’objectiu d’aquesta pràctica és el mateix que el dels comptes falsos a Facebook i Twitter de l’empresa Nicestream en el marc del ‘Barçagate’.

En les seves conclusions, els Mossos consideren que aquests fets podrien ser constitutius, presumptament, dels delictes d’administració deslleial i corrupció entre particulars.