Anàlisi

La contracrònica del Barça - Reial Societat de Copa

  • L’àrbitre extremeny, habitual flagell del Barça, es va retrobar amb Lewandowski, a qui va expulsar a Pamplona. Aquest cop va deixar amb 10 la Reial per una claríssima vermella de Brais que va assenyalar gràcies al VAR.

La contracrònica del Barça - Reial Societat de Copa
4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El «partidàs» previst per Xavi es va saldar amb una victòria més del Barça, que va suar per superar un combatiu rival amb protagonisme, com no, de Gil Manzano. Aquest cop l’extremeny no va deixar amb 10 els blaugranes. La damnificada va ser la Reial. El VAR va evitar una nova espifiada del col·legiat contra els blaugranes en un partit marcat per l’exhibició de Dembélé. 

La tàctica

Xavi Hernández no va voler inventar res i va apostar per la fórmula de les grans cites. El tècnic va repetir exactament el mateix onze de la final de la Supercopa contra el Madrid. Va sacrificar Iñaki Peña, fins ara el porter de la Copa, i va apostar per Ter Stegen, en un moment de forma extraordinari. Tampoc va arriscar a la resta de demarcacions, amb la defensa més sòlida possible i quatre migcampistes, situant Gavi per l’esquerra en l’atac amb Balde de carriler, com en el duel contra els blancs. 

El primer experiment amb aquesta tàctica va arribar contra l’Atlètic, amb una primera part excel·lent i una segona menys bona. Llavors, no va comptar amb el sancionat Lewandowski i va jugar d’inici Ansu Fati. La idea va ser similar a la d’aquest dimecres, tot i que va ser Pedri qui va jugar més avançat. Contra el Madrid es va mantenir la intensitat durant tot el xoc. Xavi en va prendre bona nota i va repetir contra el conjunt donostiarra. Va tornar a funcionar. És l’onze de gala.

Els ensurts

El Barça dominava amb claredat i el partit tenia molt bona pinta per als blaugranes, que fins i tot havien marcat gràcies a Lewandowski en un gol que no va pujar al marcador al tocar la pilota a l’esquena de De Jong, que estava en fora de joc. També hi va haver avisos de Pedri i Dembélé, però no hi va haver manera i va arribar l’ensurt, el primer avís seriós d’una Reial Societat que es podria haver avançat perfectament. 

Una maniobra fantàstica de Pablo Marín va acabar amb l’esfèrica a les botes de Take Kubo, sempre motivat quan juga al Camp Nou. El japonès va engaltar una gardela amb l’esquerra que va estavellar al travesser a la mitja hora de partit. La porteria blaugrana va tremolar, però Ter Stegen va mantenir el seu àngel. La fortuna també li va somriure al Barça quan ja anava per davant en la segona part. Sorloth va fallar una ocasió claríssima en què el més fàcil era marcar i l’alemany va salvar les dues últimes davant Robert Navarro i Olasagasti.

La polèmica

La polèmica

L’alerta roja es va encendre quan es va conèixer l’àrbitre del partit. La presència de Jesús Gil Manzano en un partit del Barça sempre porta certa por. L’historial de l’extremeny no deixa lloc a dubtes. Es va presentar al Camp Nou amb 33 partits dirigits al club blaugrana i 10 expulsions, inclosa l’última a Lewandowski a Pamplona. Messi, Neymar i Luis Suárez també van ser castigats. 

Només López Nieto (11 vermelles) supera Gil Manzano en aquest apartat negatiu contra el Barça. Aquest dimecres, tanmateix, va canviar el guió. Va expulsar Brais en el minut 40 per una entrada temerària sobre Busquets. Això sí, va haver d’intervenir el VAR. El murcià José María Sánchez Martínez, amb bon criteri, el va avisar perquè revisés l’acció. No va ser fàcil, però Gil Manzano va canviar la groga inicial per la vermella. L’afició el va rebre amb una xiulada monumental.

El millor

Notícies relacionades

Quan Dembélé té una nit afortunada el Barça ho nota. L’extrem francès sol ser sempre el jugador més desequilibrant, però moltes vegades la balança d’encerts i errors s’equilibra més del compte. Contra la Reial Societat, tanmateix, van abundar les floretes i van brillar per la seva absència les imprecisions. El Mosquit va ser el millor del partit i va marxar ovacionat.

Des del primer moment es va veure un Dembélé deslligat, amb ganes de donar una alegria als seguidors culers. Ràpid, elèctric i descarat, va acaparar tot el perill del Barça i va obrir el marcador amb un excel·lent xut que Remiro només va poder tocar. També va connectar de meravella amb Lewandowski i Gavi, que va enviar una rematada al travesser després d’una passada del francès. Ousmane suma vuit gols i set assistències aquest curs en totes les competicions.