Lineker rep el premi Vázquez Montalbán

L’exfutbolista anglès qualifica Pedri de «talent excepcional» i també és partidari que Messi torni al Barça

Lineker rep el premi Vázquez Montalbán
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gary Lineker és el guanyador de la XV edició del Premi Internacional Manuel Vázquez Montalbán en la categoria de periodisme esportiu. El cèlebre exdavanter del Barça, més cèlebre al Regne Unit per la seva faceta de comentarista i analista futbolístic, es va mostrar «molt orgullós» de rebre la distinció en aquesta segona faceta professional.

El jurat va distingir Lineker en la concessió del guardó, el novembre del 2021, per la seva capacitat comunicativa i la seva «mirada irònica i crítica del futbol». Des que va penjar les botes, va començar ben aviat la seva vinculació amb els mitjans de comunicació, en particular amb la televisió. Tenia un programa propi a la BBC (Gary Lineker’s Golden Boots) i va dirigir Match of the Day. Actualment és comentarista dels partits de la Lliga al Regne Unit i Irlanda.

«Potser et resulta tan sorprenen rebre aquest premi com que Johan et col·loqués d’extrem», va fer broma Laporta, recordant la breu etapa de Gary Lineker al Barça. Va ser fitxat per Terry Venables i va jugar de davanter centre, que era la posició en què va brillar amb el Leicester, l’Everton, els seus clubs precedents, i la selecció d’Anglaterra.

La convivència amb Cruyff

«Tinc molt bons records dels dos primers anys, el tercer ja va ser més difícil», va confessar Lineker, de 62 anys, màxim golejador del Mundial de 1986 i Pilota de Plata al segon millor jugador. Aquest tercer va començar amb l’arribada de Cruyff, que el va col·locar d’extrem. El futbolista anglès no es va adaptar i al final d’aquella campanya, amb la conquesta de la Recopa (1989) va abandonar el club.

«És fàcil jugar d’extrem: consisteix a córrer per la banda i llances centres. És fàcil però avorrit, a mi m’agradava marcar gols, i no es poden marcar gols des d’allà», va comentar somrient, després de disculpar-se per no tenir un espanyol més fluid, després de tants anys sense tenir oportunitats per practicar-lo.

«És fàcil jugar d’extrem: consisteix a córrer per la banda i llances centres. És fàcil però avorrit, a mi m’agradava marcar gols, i no es poden marcar gols des d’allà»

Gary Lineker / Exdavanter

«Cruyff és un dels millors entrenadors del món. No era el seu estranger, i el seu estil de joc era molt especial, l’entenia perfectament bé», confessava Lineker, que després va continuar la seva carrera en el Tottenham Hotspur i va acabar en el Nagoya del Japó. Es va preparar llavors per dedicar-se a la comunicació i va treballar «molt» per preparar-se a exercir de comentarista televisiu, on gaudeix d’un elevat prestigi al Regne Unit.

Malgrat la seva breu etapa al Barça, i no excessivament exitosa quant a títols (la Recopa i la Copa del Rei de 1988), l’antic artiller anglès ha conservat un cert carisma entre l’afició blaugrana. També en virtut de la seva professió segueix molt al corrent dels esdeveniments en l’entitat blaugrana, de la qual és un fan incondicional.

«Pedri té un talent excepcional, és un jugador diferent dels altres. No és Messi, però no hi ha gaires jugadors així», va comentar Lineker després en una entrevista amb Jordi Basté en el mateix acte. L’exfutbolista també es va mostrar partidari que Messi torni al Barça per culminar la seva carrera, «seria molt especial, m’encantaria veure-ho». Va afirmar que mai ha tingut cap problema amb futbolistes, però sí amb alguns entrenadors. Amb Sir Alex Ferguson, el primer. També va citar José Mourinho. Quan guanyava tot estava bé i m’escrivia molts missatges, ara no em parla, no sé perquè».

Una referència

Notícies relacionades

«El Gary és una referència, no només en el món periodístic, sinó també en el barcelonisme», va remarcar Laporta després de l’entrega del premi, en presència dels familiars més pròxims de Vázquez Montalbán, com la seva vídua i els seus fills i el degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Moros.

Lineker és el quart exfutbolista distingit amb el guardó. El primer va ser Tostao (Eduardo Gonçalves de Andrade era el seu nom), cèlebre internacional del Brasil (2014); a continuació van ser Michael Robinson (2017) i Jorge Valdano (2019) els premiats. De Lineker és la famosa frase «el futbol és aquest esport que juguen onze contra onze i sempre guanya Alemanya», pronunciada arran de l’eliminació d’Anglaterra en el Mundial de 1990 per penals.

Temes:

Joan Laporta