EL FITXATGE MÉS CONTROVERTIT

DIS demana presó per a Neymar, la seva família, Rosell i Bartomeu

El judici que va interposar l’empresa que tenia el 40% dels drets del futbolista per corrupció i estafa comença dilluns

DIS demana presó per a Neymar, la seva família, Rosell i Bartomeu

AFP

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El judici pel cas Neymar 2 comença aquest dilluns. Set anys després que s’interposés la demanda (2015) i nou més tard (2013) que es produïssin els fets presumptament delictius: un de corrupció entre particulars i un altre d’estafa.

L’empresa DIS, brasilera, que tenia el 40% dels drets de Neymar, demana penes de cinc anys de presó per a Neymar Júnior, Sandro Rosell (llavors president del FC Barcelona) i Josep Maria Bartomeu (vicepresident i signant també en tots els documents de l’època) i 7 anys i 6 mesos d’inhabilitació per al pare i la mare del futbolista. També es demana, juntament amb la Fiscalia, una multa total als demandats de 149 milions en benefici de l’Estat espanyol.

Els representants de DIS (inicials de Delcir e Idi Sonda, germans que van crear el hòlding Sonda, que és l’empresa matriu) han explicat els detalls de la denúncia que van tramitar al seu dia i que han mantingut malgrat la dilació en el temps. Ells van firmar el març del 2009, la vigília del seu debut com a professional amb el Santos, un contracte amb Neymar i els seus pares (i el seu agent, Wagner Ribeiro) pel qual li garantien 2 milions d’euros, repartits en pagaments mensuals a canvi del 40% dels seus drets d’una futura transferència internacional.

35 milions d’indemnització

La paciència i les despeses legals invertides persegueixen el cobrament de 35 milions d’euros que creuen que haurien d’haver percebut, en correspondència al 40% dels seus drets sobre Neymar, i les quantitats que han anat apareixent amb el temps en una de les operacions més fosques perpetrades pel Barça.

Operació que va començar amb un presumpte fitxatge de 17,1 milions «i punt», com deia ufanós Rosell al presentar l’estrella brasilera el 2013. Després es van descobrir els 40 milions per als Neymar com a presumpta fitxa «nets d’impostos, que serien 53 milions», segons precisa DIS, i una altra sèrie de pagaments ocults, en contractes privats entre el Barça i el Santos: els 4,5 milions per un amistós i els 7,9 per drets preferencials en tres jugadors. Acords que van servir per compensar el club brasiler quan va descobrir el pacte entre els Neymar i el Barça a la seva esquena. Amb aquests 12,4 milions cobria els 23 milions que hauria d’haver percebut pel 55% que tenia dels drets del futbolista. Només n’havia percebut 9,4.

Notícies relacionades

DIS sustenta la seva demanda original en el fet que Neymar va anar rebutjant successivament ofertes quan el jugador i el Santos havien pactat una clàusula de rescissió de 65 milions per marxar del Brasil.

Aquest és un dels motius pels quals Florentino Pérez, el president del Madrid, està cridat a declarar dimarts en el judici que se celebra a la secció sisena de l’Audiència Provincial de Barcelona. El dirigent hauria de confirmar que va oferir aquesta quantitat i que, a més, per emportar-se el davanter, hauria d’haver pagat 50 milions al pare de Neymar (era una indemnització que havia de tornar al Barça pel cobrament de 40 milions) i 40 de la comissió que exigia pels serveis del fill.