AVUI, CAMP NOU, 19.30 H

El Barça, entre el Valladolid i el mercat

«Hem de sortir en tromba i marcar un gol aviat per fer el partit més plàcid i que no sigui com el del Rayo», diu Xavi, content per la inscripció de Koundé i pendent de més fitxatges

El Barça, entre el Valladolid i el mercat
4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A cinc dies perquè es tanqui el mercat (l’1 de setembre) «encara pot passar de tot» al Barça, afirma Xavi Hernández. El que ha passat és que el Barça ha inscrit Jules Kounde. LaLiga va confirmar ahir a la tarda que el defensa francès passava a incorporar-se oficialment i reglamentàriament a la plantilla. Després de transcorregudes dues jornades en què no havia donat el beneplàcit, al·legant que el Barça no havia corregit el desfasament salarial, va aprovar la inscripció.

L’única variació, des de la negativa a l’acceptació, havia sigut la sortida de Samuel Umtiti al Lecce, malgrat que el club blaugrana continuarà fent-se càrrec, en principi, de la fitxa del futbolista. El canvi es va donar perquè el Barça es va acollir a l’article 92, pel qual la reglamentació permet a un club «anticipar» la consecució d’ingressos o beneficis. Per fer-ho és necessari que es presenti un aval bancari «que ha de ser aportat per l’accionista o un tercer aliè al club». O un directiu o algú pròxim.  

A Xavi li havien garantit que podria comptar amb Kounde i ahir estava content, en vigílies de rebre el Valladolid que entrena Pacheta, del qual va dir, tot just obrir la roda de premsa, que «la gent de l’‘staff’ som admiradors de Pacheta» pel seu atreviment, l’alegria i el mètode de treball que fa servir. Pel que sembla, els executius de LaLiga s’han llegit, rellegit i interpretat la documentació que va entregar el Barça sobre els ingressos obtinguts de les palanques activades i consideren que el club ja no té restriccions per apuntar el defensa francès, l’únic reforç que no havia pogut participar.

Per això, sense aquestes restriccions, Xavi va aventurar que «poden passar moltíssimes coses en el mercat», malgrat que va confessar: «Tinc ganes que s’acabi i veure quina plantilla queda», va repetir. «Poden sorgir tres escenaris possibles: el millor, el menys bo i el pitjor. Ho contemplo tot», confessava, deixant la porta oberta a qualsevol entrada i sortida de futbolistes.

«Poden sorgir tres escenaris possibles en el mercat: el millor, el menys bo i el pitjor. Ho contemplo tot»

Xavi Hernández / Entrenador del Barça

N’hi ha que estan en venda des de fa mesos, com Sergiño Dest i Martin Braithwaite, als quals se’ls va comminar al maig que es busquessin un equip. N’hi ha, com Frenkie de Jong, Memphis i Aubameyang, que eren (són) susceptibles de ser traspassats perquè reportin diners i se sufraguin altres reforços, perquè són els futbolistes transferibles més cotitzats del grup.

L’utòpic Bernardo Silva

Hi ha objectes de desig que són quimèrics, com és el cas de Bernardo Silva, per la proximitat del tancament del mercat i l’altíssim preu que demana el Manchester City. «Honestament, ho veig molt complicat», reconeixia Xavi, pel panorama que va pintar el club anglès. Encara que l’últim que van escoltar les seves orelles dimecres en boca de Pep Guardiola va ser que a Bernardo «li agrada molt Barcelona». El portuguès va brillar en la remuntada del City (4-2 al Crystal Palace) i va dificultar la predisposició del seu club a desprendre-se’n.

Però en les futures altes del Barça es mantenen altres dubtes, com els fitxatges de dos laterals, un de dret i un d’esquerre. De Marcos Alonso (Chelsea) s’ha deixat de parlar, però no està descartat, ni de bon tros, va apuntar Xavi. Tampoc Javi Galán (Celta), un altre nom apuntat per a la parcel·la esquerra de la defensa.

El bon paper d’Alejandro Balde, que està jugant «amb molta personalitat» segons Xavi, ha fet que ja no sigui tan prioritària l’adquisició d’un defensa esquerrà. Ara ho és la del dretà, malgrat que en aquesta demarcació poden jugar Sergi Roberto, Araujo i fins i tot Kounde. Cap d’ells és lateral per naturalesa. Sí que ho és Héctor Bellerín, que podria aparèixer amb la llibertat de l’Arsenal.

«Nosaltres no adulterarem la competició i menys encara en la situació en la qual estem», observava Xavi sobre el canvi de criteri operat per LaLiga respecte al Barça. Acceptat Koundé i eliminades les restriccions salarials, l’elecció final d’altes i baixes quedaria sota l’opinió purament tècnica de Xavi. 

«En part sí», admetia l’entrenador. «La prioritat és l’interès futbolístic, però ens espavilem en funció de les dues variants, la salarial i l’esportiva», afegia. Les decisions seran fruit de la comunió d’opinions que hi hagi en «la família» que formen els components del seu ‘staff’ amb Mateu Alemany i Jordi Cruyff, els dos executius de l’àrea esportiva.

Canvi de lideratges

Notícies relacionades

Mentrestant, al vestidor s’està produint un canvi de rols. Ter Stegen exerceix un lideratge diferent respecte als altres. «No se’l sent gaire, però quan parla es fa escoltar», ha observat Xavi. En canvi, Gerard Piqué ha deixat de ser un protagonista destacat. «Vaig parlar amb ell i vaig ser molt clar. Ens pot ajudar amb un altre rol. Depèn de les seves sensacions, de les meves i de com competeixi quan tingui una oportunitat», va afirmar.

No apunta que sigui avui, ja que Koundé està ansiós per debutar. «Hem de sortir en tromba i marcar un gol aviat per fer el partit més plàcid i que no sigui com el del Rayo», un soporífer i frustrant 0-0 en la jornada inaugural del campionat.