DIJOUS, ASSEMBLEA EXTRAORDINÀRIA

Laporta demana l’aval dels socis per activar les palanques que treguin el Barça de la ruïna

Laporta demana l’aval dels socis per activar les palanques que treguin el Barça de la ruïna

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

En dijous, dia feiner. I per via telemàtica. Menys de dues setmanes abans que el Barça tanqui els comptes d’aquest exercici convuls amb zero títols i tres entrenadors (Koeman, l’interí Sergi i Xavi) en el que la ruïna econòmica ha sigut més que evident. Joan Laporta ha citat per a aquest dijous a l’assemblea de compromissaris de forma extraordinària per obtenir l’aval necessari per impulsar les «palanques», segons la seva pròpia expressió, o venda d’actius adequades que permetin al Barça fugir d’aquest desastre en el qual està enfangat després de la desastrosa gestió de Josep Maria Bartomeu.

Laporta reuneix els socis i sòcies per reclamar-los el seu suport incondicional. No dirà a qui vendrà aquests actius ni la xifra que en rebrà. Com ja va passar amb l’acord amb Spotify, avalat majoritàriament per l’assemblea sense saber-ne cap quantitat, tot això suposa un incondicional gest de confiança cap al president, convençut que té els recursos econòmics imprescindibles per esquivar una de les situacions més delicades de la història del club.

Laporta proposarà a l’assemblea, que no serà presencial, que certifiqui el seu suport, tot i que sigui a cegues, a dues opcions que tenen com a via immediata per detenir l’hemorràgia que ofega el Barça, que té un deute de 1.350 milions d’euros i que la temporada passada va acumular pèrdues de 481 milions més amb una massa salarial en la plantilla de 560 milions, la més alta d’Europa, ja que el Madrid (400) i el Bayern Munic (300) estan molt per sota.

La venda del 49,9% de BLM i dels drets de televisió de la Lliga fins a un límit de 25 anys són les vies que planteja la junta als compromissaris

La venda d’actius implicaria primer que l’assemblea autoritzés l’adquisició «d’un o més inversors», segons va recollir el club, en la participació minoritària del capital (fins al 49,9%) de la societat Barça Licensig & Merchandising S.L. (BLM).

La segona ruta passa per permetre «la cessió d’un o més inversors de fins al 25% dels ingressos per a l’explotació dels drets de televisió» corresponents a la Lliga fins a un màxim de 25 anys.

Sense pacte amb Tebas i CVC

Trencat el pacte teixit al seu dia amb Javier Tebas i CVC, el fons d’inversió al qual s’han adscrit tots els clubs de Primera i Segona excepte Barça, Madrid i Athletic, Laporta ha buscat diners fins sota de les pedres per sortir de la misèria. Una misèria que el condiciona absolutament en el present immediat (no pot fitxar ni inscriure els jugadors que ja té emparaulats). 

Laporta s’empara amb una obligada confidencialitat per obtenir els màxims diners possibles amb el temps límit a punt d’acabar, tement-se fins i tot que hi hagi pèrdues de més de 100 milions d’euros al tancament d’aquest exercici. No es va arribar a quarts de final de la Champions com estava pressupostat ni tampoc s’han obtingut els 50 milions fixats per la venda del 49.9% de Barça Studios.

«El club estava mort, però si activem les palanques sortirem de l’hospital perquè primer sortirem de l’uci, després anirem a planta i, al final, farem vida normal»

Laporta, president del Barça

Després de diversos mesos de negociacions, el club ha descartat per ara un acord amb Fanatics, que estava interessada en BLM, esperant que arribin ofertes millors. Fins i tot de la pròpia Fanatics.

Romeu i Laporta, en un acte del Barça a l’Auditori 1899 del Camp Nou.

/ Jordi Cotrina

Però la directiva, que no ha volgut recórrer a tocar la butxaca del soci o sòcia per sortir de la crisi, considera que disposa d’alternatives per aconseguir-ho.

«500 milions de fons propis negatius»

«El club estava mort, però si activem les palanques sortirem de l’hospital perquè primer sortirem de l’uci, després anirem a planta i, al final, farem vida normal», va recordar Laporta, mentre Eduard Romeu, el vicepresident econòmic, afirma que no es busca en cap moment ser una Societat Anònima Esportiva (SAD). Ni tan sols de manera encoberta.

Per al Barça és, tanmateix, qüestió de vida o mort econòmica i, per descomptat, esportiva (Xavi espera inquiet el desenllaç de l’assemblea), trobar recursos perquè l’entitat té, com recorda Romeu sempre, «500 milions de fons propis negatius». 

Notícies relacionades

Per això la junta ni es planteja que l’assemblea no aprovi aquest dijous aquestes dues sortides urgents per tapar l’hemorràgia financera que està vivint en l’últim lustre. El Barça està arruïnat i Laporta implora mesures dràstiques als compromissaris per abandonar al més aviat possible aquesta misèria.

Si la directiva de Laporta aconsegueix que entre aquests diners abans del 30 de juny podrà en un mes (el fair play de la Lliga expira el 31 de juliol) activar aquests mecanismes per donar-li a Xavi els fitxatges que exigeix per reconstruir la plantilla.