ETO’O, IBRAHIMOVIC, AUBA....

Aubameyang, un «regal del cel» per a Xavi

L’exdavanter de l’Arsenal porta cinc gols en les seves sis primeres jornades de Lliga amb el Barça

Aubameyang, un «regal del cel» per a Xavi

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Aubameyang ha sigut una benedicció per al Barça. I per a Xavi. A l’Arsenal, Mikel Arteta, el tècnic amb qui es va barallar el jugador gabonès, no el troba gens a faltar, després d’haver instal·lat el seu equip a la zona Champions de la Premier sense el seu capità i nou fetitxe.

Al Camp Nou, en canvi, agraeixen l’arribada d’un davanter que ha canviat, i cap a bé, el rostre del trist Barça. «Auba és un regal caigut del cel», ha admès el tècnic blaugrana, entregat a l’impacte immediat que ha tingut l’ex ‘gunner’ en el funcionament col·lectiu del seu equip.

Va més enllà dels gols. Que en són molts en molt poc temps. Cinc setmanes vestit de blaugrana, sis jornades de Lliga i cinc gols (tres al València, algun sense voler perquè el xut de Pedri li va topar a l’esquena, un a l’Athletic i un altre a l’Osasuna) certifiquen la contundent frase de Xavi.

Caigut del cel ha aparegut Aubameyang per igualar-se en temps rècord a golejadors de categoria com Eto’o (2004) i Ibrahimovic (2009). En els dos casos haurien de ser jugadors estratègics del projecte. El camerunès, per qui el Barça va pagar 24 milions d’euros al Mallorca, va firmar cinc gols en les cinc primeres jornades com a blaugrana. I va ser capital en l’estructura del millor equip de la història.

El suec, després d’invertir el club 66 milions d’euros en intercanviar-lo per Eto’o a l’Inter, també va anotar cinc gols en les cinc jornades inicials. Però no va ser ni exitós ni durador el pas pel Camp Nou. Un any va resistir al costat de Messi. I gràcies. Auba, en canvi, va aparèixer per Barcelona com a solució d’emergència.

Un pedaç, fitxat en l’últim sospir del mercat hivernal. No, no és cap exageració. Els papers de l’Arsenal autoritzant el traspàs van arribar un parell de minuts abans de la mitjanit del 31 de gener, en què s’abaixava el teló de la segona finestra per reforçar-se.

I Auba ha caigut dempeus en un equip en plena reconstrucció, ha recuperat l’amistat que va teixir amb Dembélé l’any que van compartir al Dortmund. Ousmane va assistir, de manera precisa i quirúrgica, el seu amic en el 3-0 que defineix com és el seu joc. Astut i hàbil el gabonès anticipant-se a David García, el central de l’Osasuna. Un toc, no va necessitar res més, i gol. El cinquè en sis jornades.

7 tirs a porteria, 5 gols

Per entendre l’estranya celeritat de l’immediat encaix del gabonès al Barça s’ha de rastrejar en els inicis de Luis Suárez, que va acabar sent el tercer màxim golejador de la història del club. A l’uruguaià li va costar moltíssim celebrar el primer gol. Va estar set partits sec compartint amb tristesa els primers passos del trident amb Messi i Neymar. Va anotar a la vuitena trobada davant el Còrdova i va necessitar un total de 14 jornades per aconseguir els seus cinc primers gols.

Això d’Auba ha sigut vertiginós. Primer per la seva punteria: 14 rematades, set a porta i cinc gols. I després per la seva immersió al Barça que dissenya Xavi en què el ‘nou’ no només ha de ser el punt final de l’equip, sinó que ha d’intervenir en la construcció del joc, com va acreditar en la jugada del penal de Gavi en què va descarregar la pilota de cara per a Busquets, autor del passi al jove andalús.

«Va a profunditat, genera situacions de gol i marca», va explicar el tècnic, sorprès també d’aquest profitós viatge emprès pel davanter des de Londres a Barcelona. És l’última bala en atac i, alhora, la primera en defensa.

«Treballa molt per a l’equip, només s’ha de veure com pressiona el central i el porter», argumenta Xavi, feliç perquè el gabonès «ha entrat molt bé al vestuari i s’adapta perfectament a les circumstàncies» del Barça.

Memphis, Luuk de Jong, Jutglà...

Notícies relacionades

Necessitava el Barça trobar un ‘nou’ per simplificar la solució dels problemes i per viure més tranquil. Per això, Xavi va insistir tant primer a Morata i una vegada que no va poder concretar-se’n el fitxatge va reclamar contractar l’exjugador de l’Arsenal. «És un privilegi entrenar Auba», va explicar el tècnic.

Després de començar el tècnic la seva etapa amb Memphis de davanter centre, va haver de recórrer a Luuk de Jong, molt més eficaç com a últim recurs, i a Jutglà, que continua marcant gols en el Barça B, a l’espera que arribés des del cel Aubameyang.