RETROBAMENT A MESTALLA

València-Barça: Ilaix Moriba es motiva

  • El migcampista es retroba amb un Barça que va deixar fa sis mesos per la seva negativa a renovar

  • Ha entrat bé a l’equip i el vestuari i es torna a sentir futbolista després del seu fracàs a Leipzig

València-Barça: Ilaix Moriba es motiva

INSTAGRAM /@IlaixMK

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ilaix Moriba es retroba aquest diumenge amb el Barça després d’un mig any gairebé tan turbulent per al migcampista com per al seu exequip. Després de la seva abrupta sortida de Barcelona i l’ostracisme al Leipzig, ha començat a recuperar el rumb perdut a Mestalla. Després de disposar de tot just 100 minuts en sis estonetes a Alemanya, al gener se’n va anar cedit al València, on ha jugat els quatre partits amb José Bordalás, tres com a titular.

Des de València expliquen que més enllà d’haver encaixat bé amb l’equip també ho ha fet al vestidor amb la mitjana d’edat més baixa de la Lliga. Té bona relació amb els més joves, especialment amb Carlos Soler i Hugo Guillamón. També ha connectat molt bé dins i fora del camp amb Bryan Gil, una altra jove perla de trajectòria paral·lela: com l’exblaugrana va sortir de LaLiga a l’estiu i com ell ha arribat cedit a València després de no adaptar-se a la Premier. Tots dos han revitalitzat l’equip des del primer moment, sent determinants en la victòria copera contra el Cadis en els seus respectius debuts.

El seu germà, decisiu

També ha ajudat a la seva ràpida adaptació la presència a la ciutat del seu germà. Lancinet, de 17 anys i migcampista com ell, també s’ha convertit en futbolista aquest gener al poder jugar amb el juvenil del Llevant després d’un any i mig aturat per un problema burocràtic. Després del dur hivern a Leipzig, poder ser a prop de la família va ser determinant en la decisió d’Ilaix.

El del planter blaugrana, de 19 anys, no va voler renovar en les condicions que li va oferir la junta blaugrana. El Barça, conscient que els seus agents se’l volien emportar gratis al juny, el va amenaçar de deixar-lo a la grada l’any que li quedava de contracte. El mateix missatge que va enviar a Dembélé i que volia ser un avís per a navegants que les coses havien canviat al club.

A diferència d’Ousmane, Ilaix va acceptar sortir i va fitxar el penúltim dia del mercat d’estiu pel Leipzig per 16 milions d’euros més 6 en variables. Ironies del destí, va acceptar avançar el seu viatge a Alemanya a l’agost per no estar un any sense jugar i s’ha passat mitja temporada sense fer-ho.

«El meu consell és que els diners no són el més important, sinó jugar partits però el jugador i la seva gent ho veuen diferent», va valorar Ronald Koeman, el tècnic que li va donar l’alternativa quan encara eren tots dos a Barcelona. Amb ell havia jugat 18 partits, 15 dels últims 16 de la temporada passada. «Crec més en coses de futbol que en contractes. Amb 18 anys, els diners no poden ser tan importants».

Més a l’Àfrica que a Alemanya

El temps li va donar la raó, veient com la carrera del Pogba de La Masia, que combina potència, talent i arribada, s’havia estancat. La seva sortida va obrir les portes del Camp Nou a Nico González, que ha aprofitat el temps per consolidar-se com a present i futur del club mentre el migcampista africà queia en l’ostracisme. Jesse Marsch només li va donar sis estonetes abans de ser cessat i Ilaix va comptar encara menys amb Domenico Tedesco, que no li va donar ni un sol minut des que el 9 de desembre va passar a ser el nou tècnic. Després de disputar amb Guinea el doble de minuts a la Copa Àfrica dels que ha tingut a Leipzig, es va posar a disposició de Bordalás. 

Notícies relacionades

El tècnic valencianista no havia demanat l’exbarcelonista sinó que volia un pivot, però està satisfet amb el rendiment del nou reforç en el doble migcentre. A València hi havia preocupació sobre l’actitud i el rendiment que podria donar després de la seva sortida de Barcelona i la seva mala experiència a la Bundesliga. Però de moment no està notant la inactivitat i es destaquen les ganes que mostra.

«Cadascú decideix el futur que creu –ha comentat Xavi en la prèvia–. La gent pot cometre errors d’anar-se’n del que jo considero el millor club del món, però és la seva decisió i s’ha de respectar. Em sembla un futbolista complet físicament, tècnicament, amb arribada a l’àrea. Ara té una altra oportunitat. No va jugar al seu club, ara és al València, és molt jove. És una llàstima que decidís marxar, li desitjo el millor». Contra el Barça, que s’emportaria un 10% en cas que el Leipzig decideixi vendre’l a l’estiu, Ilaix tindrà una motivació extra.