BARÇA-MADRID, SEMIFINAL SUPERCOPA

Més que un clàssic per a Xavi

Més que un clàssic per a Xavi

FCBARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El Barça sabrà avui on està. I Xavi, també. El tècnic ja ho intueix, però el clàssic, per molt «imprevisible» que resulti, segons va recordar l’entrenador blaugrana, col·loca cadascun al seu lloc. La sideral distància que disfruta el Madrid a la Lliga (17 punts és un matalàs XXL) serveix com a punt de partida per establir les primeres i grans conclusions. Però no és suficient.

Un clàssic a Riad, el negoci fa temps que es va apoderar del futbol amb l’excusa d’una semifinal de la Supercopa d’Espanya, exercirà, com va admetre el mateix Xavi, d’«examen» per verificar l’estat real d’aquest embrionari projecte que va crear el 20 de novembre passat. «És una prova important per saber on estem», va reconèixer

Acostumat a jugar clàssics de tota mena, el tècnic es presenta al primer com a entrenador. Hi ha un equip, el Madrid, ja fet. Completament fet, madur i expert: «És el que més en forma està d’Espanya», va admetre el tècnic, col·locant el cartell en obres al seu Barça. «Estem en construcció», va remarcar sobre aquest edifici juvenil i amb enorme futur, a qui el present no vol esperar. Menys encara en un clàssic, que es presenta, com va dir Xavi, com «una oportunitat i un repte perquè pot ser un punt d’inflexió per a nosaltres».

Cinc altes mèdiques de cop

En construcció, recuperant jugadors, però encara molt en precari. Dimarts, sobre la gespa de Riad, va veure Araujo, per exemple, entrenar-se amb el braç de dret immobilitzat. «Ronald farà un esforç», va dir. Va comprovar l’alegria que va generar al grup la reinserció de Pedri i Ferran Torres, que una vegada van donar negatiu en les proves PCR van pujar a un avió privat per unir-se a l’expedició a l’Aràbia Saudita. 

Tot just acabar l’entrenament a Riad, el club informava de cinc altes mèdiques de cop: Pedri, Ferran, Frenkie de Jong, Ansu Fati i Araujo, tots a disposició de Xavi.

Minuts per a Ferran i Pedri

Pedri i Ferran van desfilar pel túnel que va formar la plantilla, sotmesos als clatellots de l’alegria pel retorn. El mateix túnel pel qual va córrer després Umtiti per celebrar la seva renovació fins el 2026. Un acord més estratègic –permet inscriure Ferran– que esportiu. Somriures i bon rotllo abans de sotmetre’s al test de la veritat que fixarà el Madrid d’Ancelotti, que té els deures fets abans fins i tot de trepitjar la gespa amb una alineació que es recita de memòria. 

«Pedri i Ferran tindran minuts, cal gestionar-los amb intel·ligència», va remarcar Xavi, content de tenir ara més recursos amb «futbolistes que marquen les diferències». Sobretot en l’aspecte ofensiu, on el Barça, fins ara, s’ha apagat. I, a més, amb errors propis de qualsevol projecte embrionari que retarden encara més el seu creixement, com es va demostrar a Granada, incapaç de «matar el partit» quan va poder fer-ho o de gestionar després amb solvència «les centrades, faltes laterals i accions a pilota aturada», que li van costar regalar dos punts.

Cuidar els detalls

Detalls que són molt més que detalls. Detalls que són errors que parlen, especialment, de la poca fiabilitat d’un equip. I amb el Madrid de Benzema i Vinícius davant, extremar la cura d’aquests aspectes tàctics és fonamental perquè un clàssic, en la salut i en la malaltia, sempre deixa seqüeles. Xavi ho sap millor que ningú. «Pot ser un punt d’inflexió», va arribar a dir fins en dues ocasions l’entrenador del Barça de tan interioritzat que tenia aquest missatge. «Guanyar un clàssic et dona molta moral i confiança i una credibilitat tremenda al projecte», va dir.

Notícies relacionades

A ell li arriba després de dirigir 12 partits al Barça, inclòs l’amistós, també a Riad, contra el Boca. Sotmès com ha estat Xavi a la gestió de la supervivència perquè la seva plantilla estava castigada per les lesions i per la covid. Ara, en canvi, ha de tutelar l’abundància, tot i que extremant al màxim l’atenció per «no perdre més jugadors en aquests cinc mesos que ens queden de competició».

Però el clàssic sempre té vida pròpia. I la semifinal de la Supercopa arriba, a més, etiquetada amb la condició de gran examen per al Barça de Xavi. «No volem excuses i sí imposar la nostra personalitat i model de joc, tot i que necessitem temps per créixer», va afirmar el tècnic, ansiós com també està ell per saber on està.