ACTUALITAT BLAUGRANA

Totes les preguntes i totes les respostes de l’‘Espai Barça’

Totes les preguntes i totes les respostes de l’‘Espai Barça’

FCBARCELONA

4
Es llegeix en minuts

1- ¿Quant costa el nou Camp Nou?

900 milions d’euros. El pla inicial, dissenyat per Bartomeu el 2014, indicava que la remodelació de l’estadi costaria 420 milions. I el cost global de l’Espai Barça seria de 600. Ara, en canvi, s’ha disparat fins als 1.500 perquè, segons va explicar Ferran Reverter, CEO del club blaugrana, s’han hagut d’«actualitzar els costos» perquè el projecte inicial havia quedat desfasat.

«Estava infravalorat en import i en temps», va afirmar per justificar que s’hagi més que doblat des que el va dissenyar la directiva de Bartomeu fins que l’executi la junta de Laporta. «L’exemple perfecte és el Johan Cruyff. En aquests set anys només s’ha fet aquest estadi. Ens van dir que costaria quatre milions i n’ha costat 20», va afegir.

2- ¿D’on es treuen els 1.500 milions? 

Un crèdit inicial de 1.500 milions promogut per Goldman Sachs, amb qui el Barça està negociant. «És la millor oferta que tenim», va dir Reverter, indicant que si reben l’aval dels socis en el referèndum podria firmar-se el pròxim mes de febrer. «¿És el millor moment? Aquí l’important és tenir un bon projecte, els diners ja anirem a buscar-los. Els diners ja són al mercat», va apuntar l’executiu. El Barça ha anat a buscar-los i els ha trobat a Goldman Sachs.

3.- ¿Com es tornen els diners?

És un crèdit a 35 anys. I en els cinc primers anys hi haurà carència. «Es pagaran sense que costi ni un euro als socis ni afecti el funcionament ordinari del club», va argumentar Reverter, recordant que aquesta quantitat s’obtindrà dels ingressos que generi el nou estadi. «S’anirà tornant anualment entre un 33% i un 43% de l’increment dels beneficis per l’explotació del nou Camp Nou i la resta passarà a la gestió ordinària del club per invertir en el que sigui necessari, fins i tot en fitxatges», va afegir el màxim executiu del Barça.

4. ¿Quant temps es necessitarà per construir-lo?

Es tardaran quatre anys. Les obres, si la junta obté en el plebiscit del pròxim 19 de desembre l’aval dels socis, començarien l’estiu del 2022. «Volem que l’estadi estigui acabat el 2026», va avançar Reverter, coincidint amb els dies finals del mandat de Laporta.

5- ¿On jugarà l’equip durant les obres?

En la primera temporada, 22-23, el Barça jugarà al Camp Nou. En la següent, 23-24, fora de l’estadi. «Hem descartat anar, per exemple, a Girona. Serà a l’àrea de Barcelona», va revelar Reverter, assumint, alhora, les dificultats de poder jugar a l’Estadi Johan Cruyff, la capacitat del qual és de 6.000 espectadors, i que té, a més, uns greus problemes d’accés. Anar a la muntanya olímpica de Montjuïc, on es troba un estadi deshabitat des de la marxa de l’Espanyol a Cornellà-el Prat, sembla la solució més pròxima. 

6.- ¿Com afectarà els socis?

Els socis hauran d’entrar en un torn rotatori durant les obres. Ja el primer any (22-23) hi haurà «una grada tancada de l’estadi», cosa que en reduirà notablement l’aforament. En el segon curs de les obres (23-24), tres quarts del mateix. Jugui on jugui el Barça no tindrà capacitat per acollir les 98.000 persones que pot allotjar el vell Camp Nou. En la tercera i penúltima temporada (24-25) es tornarà a la llar, però amb obres, i una altra grada serà tancada, igual com passarà en la 25-26.

7.- ¿Tindrà cognom l’estadi?

Sí. Fa mesos que el Barça negocia amb diverses companyies el patrocinador que aporti múscul financer per a la construcció del nou estadi. 

8. ¿Quants diners rebrà el Barça per posar-li cognom? ¿I per quant temps?

La junta vol «duplicar» la xifra inicial plantejada pel pla de Bartomeu, que recollia un acord de 200 milions d’euros per col·locar un cognom a l’estadi. El Barça ja està en converses amb diverses empreses, tot i que no ha volgut anunciar-ne cap.

«Aquest és un assumpte fonamental. Ens ajudarà moltíssim en el finançament. En el projecte inicial es parlava de 200 milions, però pensem que la podem més que doblar», va comentar Reverter, indicant que també és molt important «tenir contractes tancats a l’hora de parlar amb els inversors perquè li dona més seguretat i pots aconseguir ingressos millors».

9.- ¿Afectarà la política esportiva?

Notícies relacionades

No. O això, sosté, almenys la directiva de Laporta. No tindrà impacte diari en la gestió esportiva del Barça, que «podrà fitxar a l’hivern i també a l’estiu», segons va remarcar Reverter, convençut que el club tindrà capacitat econòmica malgrat estar immers en el projecte més gran de tota la seva història. 

10.- ¿Costarà diners als socis?

El club diu que podrà realitzar l’‘Espai Barça’ sense que afecti directament la butxaca dels socis apel·lant a les noves vies per obtenir ingressos que trobarà. «Tindrem nous patrocinadors tecnològics i també de sostenibilitat. Ja ens estan trucant», va dir Reverter, indicant que «els patrocinis tradicionals també voldran estar més que mai al nou estadi».