A PARTIR DE LES 15 H.

Laporta afronta una assemblea crucial

El finançament de l’Espai Barça per 1.500 milions i la reforma dels estatuts concentren l’atenció de la junta i els socis

Laporta afronta una assemblea crucial

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Serà la segona assemblea de compromissaris que afronta l’actual junta de Joan Laporta, però la primera en què se la juga de veritat. Es juga el present i el futur d’un mandat que ha començat amb el vermell d’un deute demencial, sigui de 558 milions com es defensa Josep Maria Bartomeu, sigui de 1.350 milions com acusa Laporta.

(L’anterior assemblea es va oficiar el 20 de juny, i s’havien d’aprovar els números de Bartomeu corresponents a la temporada 19-20 i que ja donaven un dèficit de 97 milions. Aquest dia es va aprovar el seu pressupost, de 831 milions per a la campanya passada 20-21, però només se n’han ingressat 631).

Votació dels comptes

La primera votació important serà l’aprovació dels comptes 2020-21. La directiva els xifra en 481 milions de pèrdues (505 milions abans d’impostos), amb uns ingressos de 631 milions (hi havia 828 milions pressupostats) i unes despeses de 1.136 milions (955 pressupostats). L’exercici 2019-20 (presentat al juny) va llançar 97 milions en pèrdues.

El pressupost 2021-22, el següent punt de l’ordre del dia, preveu 765 milions d’ingressos i unes despeses de 784 milions. El dèficit (-19 milions) de l’explotació es compensarà amb un benefici de 23 milions en el resultat financer.

4.457 compromissaris convocats

Està en joc el present i el futur de la directiva de Laporta, que té per davant dues votacions crucials sobre les quals pivotarà el seu mandat. Totes dues són herències més o menys directes de Bartomeu abans que marxés per no afrontar la moció de censura. Bartomeu és un dels 4.457 compromissaris convocats, però no anirà a defensar la seva gestió «seriosa i responsable» com va dir a ‘Mundo deportivo’. Tampoc es va defensar fa quatre mesos.

Dels nou punts de l’ordre del dia, n’hi ha dos que són clau. Un és la votació per la qual es demanarà als socis que aprovin el finançament de l’Espai Barça. Ja no és el projecte de 600 milions que van acceptar el 2014, sinó la reformulació de tot el complex amb un cost màxim de 1.500 milions. El préstec serà tornat durant 25 anys, a partir que s’hagi acabat la reforma del Camp Nou, amb els beneficis que s’obtinguin de l’augment dels ingressos per l’ús de les instal·lacions.

És el punt 4 de l’ordre del dia, immediatament després de la liquidació de l’exercici 20-21 (els 481 milions perduts, 50 segons Bartomeu) i el pressupost d’aquesta campanya, amb uns ingressos previstos de 765 milions.

L’Espai Barça

Punt 4 de l’ordre del dia: Aprovació del finançament necessari. S’ha reformulat el projecte del 2014, que costava 600 milions, pel del 2021, que pot arribar a un màxim de 1.500 milions. La junta demana als socis que aprovin el pla de finançament pel qual una empresa concedirà aquests diners. El club no pagarà fins que hagi acabat la reforma del Camp Nou i els tornarà durant 30 anys segons els beneficis que obtingui de l’ús més gran de les instal·lacions.

L’Espai Barça no costarà diners als socis, no condicionarà la gestió esportiva, ni posarà en perill el patrimoni del club, proclama la directiva de Laporta.

La disposició transitòria

L’altre moment cabdal serà quan es voti la reforma dels estatuts. En la globalitat d’una correcció de vuit articles, l’accent recau sobre una de les dues disposicions transitòries. Una va lligada a la reducció del mandat de sis a cinc anys que no afecta l’actual; l’altra ha despertat més atenció perquè pretén deixar «provisionalment en suspens» l’article 67 que només permet dos exercicis de «desequilibri patrimonial o pèrdues». La junta de Laporta veu inabastable evitar-ho, tenint en compte que el club porta dues temporades consecutives amb pèrdues: 97 (19-20) i 481 (20-21) i el deute net s’acosta als 600 milions. 

La reforma dels estatuts

Laporta proposa la reforma dels estatuts. En concret, la correcció de vuit articles i establir dues disposicions transitòries. La més important és la que al·ludeix a deixar en suspens provisionalment l’article 67, que només permet dos exercicis de pèrdues. El club ja arrossega dues temporades consecutives amb pèrdues: 97 (19-2020) i 481 (20-2021) milions, tot i que la primera correspon a Bartomeu. El deute net s’acosta als 600 milions. Això obligaria Laporta i la seva junta a cessar i convocar eleccions al tancament del següent exercici si no obtingués un superàvit impensable.

Notícies relacionades

«Hauríem de dimitir», rumiava Laporta, si no s’aprova la suspensió d’aquest article, en l’entrevista que va concedir al diari Sport. «Seria d’una perversitat i falta de lògica total. Entraria en conflicte amb què han votat els socis, que arribem a la presidència i ens en anem l’endemà», valorava el president blaugrana, que va guanyar les eleccions el 7 de març passat.

Sis hores com a mínim d’assemblea durarà el partit de Laporta: de les tres de la tarda (en primera convocatòria) fins a les nou de la nit, quan els socis desfilaran des del Palau Blaugrana cap al Camp Nou. Després vindrà el partit de Koeman.